Aydos Kalesi Yeniden Ziyarete Açılıyor! 12 Yıldır Restorasyondaydı!

Aydos Kalesi Yeniden Ziyarete Açılıyor! 12 Yıldır Restorasyondaydı!
İstanbul’un Sultanbeyli ilçesinde 12 senedir restorasyon çalışmaları süren Aydos Kalesi ile yeni inşa edilen Sultan Korosu’nun resmi açışı çok yakında yapılacak! Resmi açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisi yapacak! İşte detaylar...

Sultanbeyli Belediyesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortak çalışmalarıyla hayat geçirilen iki projenin açılış tarihi yaklaştı. Uzun süredir restorasyon çalışmaları süren Aydos Kalesi ve 127 bin metrekare alana üzerine inşası yapılan Sultan Korusu’nun açılışı için geri sayım başladı.

Açılış için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımları bekleniyor. Açılış tarihi olarak da 3 Şubat 2023 tarihi açıklandı. Bu tarihte Sultanbeyli Kent Meydanı’nda törenle açılış yapılacak.

AYDOS KALESİ YENİDEN AÇILIYOR

İstanbul’un fethinin başladığı nokta olarak bakılan ve konumu ile mimarisiyle de ilgi çeken Doğu Roma eseri olan Aydos kalesi, tarih seveler için ve turistler için son zamanlarda görmeye hasret kaldıkları mekanlar arasındaydı.

Konstantinopolis- Anadolu ticaret yolu üzerindeki en stratejik olan bölgelerden birine, kontrol ve savunma nedeniyle 26 bin metrekare alana inşası yapılan kale, adını Yunanca Kartal anlamına gelmekte olan Aetos’dan almaktadır. Böyle bir hâkim tepeye inşası yapılan kale, 325 metre yüksekliğiyle erişilmesi zor bir yapı olarak gözler önünde bulunmaktadır.

Kalenin yapımına Türk akınlarının yoğunlaştığı bir zaman dilimi olan 11. ve 12. Yüzyılda başlanıldı. Aydos Tekfurluğunun yönetim merkezi olan ve yapılan kazılarda 13. ve 14. yüzyıla ait olan kalıntılara rastlanılan kale, atık yenilenen yüzüyle ziyaretçileri için yeniden uğrak bir alan olmaya devam edecek.

İSTANBULLULAR İÇİN YENİ BİR NEFES ALANI: SULTAN KORUSU

Açılışı yapılacak olan bir diğer mekân ise Sultan Korusu. Yeni alan üzerine inşa edilen Sultan Korusu ’da Aydos Kalesiyle beraber açılacak. Sulan Korosu, 127 bin metrekare üzerine inşa edildi. İstanbullular için yeni bir nefes olması beklentiler arasında. Başta birçok Sultanbeyliler sonrasında tüm İstanbullular için yeni bir doğal yaşam olanı olarak hayata geçecek.

Sultan Korusu, Sultanbeyli ilçesi için bir cazibe merkezi haline gelmesi bekleniyor. Doğal yaşamdan izler taşıması nedeniyle ziyarete gelenlerin dikkatini çekeceğe benziyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.