Türkiye’de Yeni Bir Varyant Mı Ortaya Çıktı? Sağlık Bakanlığı’ndan Henüz Bir Açıklama Gelmedi!

Türkiye’de Yeni Bir Varyant Mı Ortaya Çıktı? Sağlık Bakanlığı’ndan Henüz Bir Açıklama Gelmedi!
Türkiye’de Kraken yani XBB.1.5 dalgasının ortaya çıktığı tahminleri var. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği, Kraken için yeni tahminlerde bulundu! Sağlık Bakanlığı’ndan ise henüz net bir açıklama gelmedi! İşte son detaylar...

Derneğin Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu bugün itibariyle Covid19 enfeksiyonuyla alakalı olarak bir bilgi notu paylaştı. Paylaşılan bu bilgi notunda, pandeminin bittiği, bundan sonra virüsü izlemek veya hatırlatıcı doz aşıları olmaya gerek kalmadığının söyleme aşamasında olduğu, açıklandı.

Tüm dünyada ve ülkemiz içinde BQ.1.1 hâkim olmaya devam ediyor. Krakenin de kendisinden önceki alt varyantlardan daha kolay bir şekilde bulaşabilecek olması, bağışıklık sisteminden kolayca kaçabilmesi sebebiyle ilerleyen aylar içerisinde baskın varyanta dönüşmesi beklentiler arasında.

KRAKEN DALGASI

Tüm dünya da hastalığı geçirenlerin ve aşılama ile bağışıklık kazananları sayısı oldukça fazla olsa da henüz bağışıklık elde etmemiş olanların da sayısı bir hayli fazla. Virüsün mutasyon yoluyla bağışıklık elde etmesi için yeni varyantlar yoluyla gelişimini sürdürüyor.

Aşı olan hastalarda, yeni varyantlarda gelişen enfeksiyon ve ölüm riski az oluyor. Ancak bilhassa bağışıklığı bastırılmakta olan yada yeterli bağışıklık yanıtı olmayan yaşlılar için çok ciddi ağır hastalıklara ve ölüme sebep oluyor.

YENİ VARYANTLAR

Covid19 aşıları BQ1.1 ve XBB.1.5 gibi Omicron alt varyantları da dahil olmak üzere SARS-CoV-2 varyantlarının sebep olduğu enfeksiyonlara bağlı ağır hastalığı ve ölümlerin de çok büyük bir oranda önüne geçiyor.

İki doz aşının Omicron varyantları için yetersizliği vardır. mRNA aşıları için hatırlatma dozları da gereklidir. Covid19’un neden olduğu hasarlardan korunmak için Biontech BNT162b2 için tasviye edilen aşı uygulaması şöyledir.

TASVİYE EDİLMEKTE OLAN AŞI ŞEMASI

  • 12-50 yaş: iki doz+ hatırlatma bir doz: toplam doz doz
  • 50 yaş üstü- 12 yaş üstü (ciddi hastalığı olanlar): iki doz+ hatırlatma iki doz: toplam dört doz
  • Virüsle karşılaşma ihtimalleri yüksek olanlar: iki doz+ hatırlatma iki doz: toplam dört doz
  • Bağışıklığı baskılananlar: üç doz+ hatırlatma iki doz: toplam beş doz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.