Gaziantep'te Ev Sahibi Olmak İsteyenler Merakla Bekliyordu! Orta Gelirliler İçin Konut Projesi Yasalaştı! Kredi Detayları Belli Oldu…

Gaziantep'te Ev Sahibi Olmak İsteyenler Merakla Bekliyordu! Orta Gelirliler İçin Konut Projesi Yasalaştı! Kredi Detayları Belli Oldu…
Orta gelirliler için yapılan konut projesi yasalaştı! Konuya ilişkin kanun resmî gazetede yer aldı! Konut projesi ödeme detayları ve kredi ayrıntıları açıklığa kavuştu! İşte detaylar...

Yeni konut finansman programına ilişkin, kamu finansmanı ve borç yönetiminin düzenlenmesi kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun resmî gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe alındı.

Nakit kaynak aktarımı için Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinde mevcut veya yeni açılacak tertiplere ödenek eklemeye Hazine ve Maliye Bakanı yetkili olacak ve bir sene içinde banklara sağlanacak olan konut finansmanın toplam ana tutarı 220 milyon TL’yi geçmeyecek.

Daha önce satılmamış ve yüklenicilerin mülkiyetinde olan konutla ile yapımına yeni başlanılmış ya da yapımı devam eden ev projelerinden ev sahibi olacaklara sağlanacak ev finansmanlarına katkı sağlanacak.

Aynı zamanda yapımına henüz başlanılmamış ya da yapımı henüz devam eden ev projeleri açısından mülkiyeti yüklenicilere geçecek evlere ilişkin sağlanacak finansmanlar da bu kapsamda değerlendirmeye alınacak. Bu kapsamda gayrimenkul geliştiriciler ve arsa payı karşılığında inşaat sözleşmesi çerçevesinde arsa payı sahipleri de yüklenici olarak kabul edilmiş olacak.

KREDİ İÇİN GEREKEN ŞARTLAR

Kullanılacak finansmana yönelik bankacılık mevzuatı ve ilgili diğer mevzuat kapsamında yeterli ödeme gücüne sahip olduğu bankalarca değerlendirilen ve katkı talebinde bulunan vatandaşlar için se ilk 3 senedeki finansman tutarının ev gelirinin %30’unu aşan kısmı kadar, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine belirlenmiş olan kamu bankasının talebi üzerine katkı payı aktarılabilecektir.

%30’luk oranı %30-%50 arasında belirlemeye, 3 senelik süreyi bir seneye kadar indirmeye dair yetki ise Cumhurbaşkanı’nda olacak.

KREDİ TAKSİTLENDİRME SÜRECİ

Ev satış bedeli üzerinden %5 katkı payı yüklenici hesabından veya finansman tutarından tahsil edilerek finansmanı sağlayan bankalarda geçici hesaplara aktarım olacak. Bu tutarlar 1 seneye kadar finansman taksitlerinin ödemeleri için kullanılacak.

Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek olan usul ve çerçevesinde, bu tutarın bir kısmı veya tamamı finansman anapara tutarından peşin olarak indirimi olacak. 1 senelik süre ise 3 seneye kadar uzatılacak. Tahsil edilen tutar için yükleniciler hiçbir şekilde geri istemeyecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.