Gaziantep'te Devletten evlenecek kadınlara toplu para ödemesi müjdesi geldi! Çeyiz parasını almayı sakın unutmayın! İşte ödeme şartları

Gaziantep'te Devletten evlenecek kadınlara toplu para ödemesi müjdesi geldi! Çeyiz parasını almayı sakın unutmayın! İşte ödeme şartları
Evlenecek olan kadınları desteklemeye devam eden devlet, çeyiz parası ya da evlilik ödeneği denilen ödeneğe zam yaptı. İşte tüm detaylar…

Kadınların iş yaşamında bulunmasını destekleyen devlet, Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK) aracılığıyla pek çok destek ödemesi gerçekleştirmeye geçtiğimiz yıllarda başlamıştı. Bu destek ödemelerini sürdüren SGK, aynı zamanda belirli şartları sağlayan kadınlara bir de çeyiz parası ödeneği olarak bilinen evlilik öncesi bir ödeme yapmaya başladı. Bu ödeme kapsamında ödenen miktarlara zam geldiği öğrenildi.

Halk arasında çeyiz parası ya da evlilik ödeneği olarak bilinen destek ödemelerine tüm destek ödemelerine olduğu gibi bir zam geldi. 2008 yılından bu yana ödenen bu destek ödemesinin sadece belirli şartları sağlayan kadınlara verildiği biliniyordu. Bu şartları hatırlatan SGK, aynı zamanda 2023 yılı çeyiz parası veya evlilik ödeneği olarak bilinen ödemelerin miktarını duyurdu.

İKİ TEMEL ŞARTI SAĞLAYAN ÇEYİZ PARASI ALABİLİYOR

SGK tarafından ödenen çeyiz parası ya da evlilik ödeneği sadece iki temel şartı yerine getiren kadınlara yapılıyor. Bu kapsamda ilk temel şart, kadının yetim aylığı alıyor olması. Başka bir deyişler, çeyiz parası anne veya babası vefat ettiği için onların emekli aylığını alan kadınlara yapılıyor.

Çeyiz parasında ikinci temel şart ise, ilk evlilik olması. Çeyiz parası sadece ilk evlilik öncesinde kadınlara veriliyor. 2008’den bu yana ödenen çeyiz parası hem 4A hem de 4B üzerinden maaş alan kadınlara yapılıyor. 4C üzerinden maaş alan kadınlar da ilk evliliği öncesinde bu destekten yararlanabiliyor.

ÖDEMELER MAAŞA GÖRE FARKLI TUTARLARDA HESAPLANIYOR

Alınan yetim maaşına göre değişen çeyiz ödeneğinde maaşın 12 ya da 24 katına kadar ödeme gerçekleştiriliyor. Yani SGK, evlenecek kadına iki yıllık maaşını peşin olarak ödeniyor. Zira kadın bu tarihten önce boşansa da 2 yıl boyunca yeniden yetim aylığından yararlanamıyor.

Bu nedenle çeyiz parası alan kişilerin aldığı toplu ödeme aldığı maaşa göre değişiklik gösteriyor. Örneğin 1.000 TL maaş alan bir kadın, 4A ve 4B kapsamında ise 24 bin TL; 4C kapsamında ise 12 bin TL çeyiz parası alabiliyor. Çeyiz parası ödeneğinden yararlanabilmek için dilekçe ile SGK’ya başvuru yapmak gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.