Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurmuştu; yapılandırma ve af paketi TBMM’den onayı aldı! O tarihe kadar tüm borçlar yapılandırılabilecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurmuştu; yapılandırma ve af paketi TBMM’den onayı aldı! O tarihe kadar tüm borçlar yapılandırılabilecek
Beklenen yapılandırma paketine ilişkin teklif TBMM’den onayı aldı. Yürürlüğe giren yeni teklif kapsamında detaylar netleşirken, af ve yapılandırma bekleyenlere de tarih açıklaması geldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırlandığı yapılandırma paketi kapsamında borçlanmaların taksitlendirilmesi ve affedilmesi üzerine pek çok detayın yer aldığına ilişkin ilk açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelmişti. Geçtiğimiz Kabine Toplantısı sonrasında müjdeli haberi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından paket, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. Yapılan oylama ile geçen yeni paket kapsamında başvuru tarihi netleşti.

14 milyon kişinin yararlanabileceği şekilde oldukça kapsamlı hazırlanmış olan yeni af ve yapılandırma paketi kapsamında 361,8 milyar liralık borç ve alacağın yapılması bekleniyor. 361,8 milyar liralık bölümünün yapılandırmadan yararlanması beklenirken; 7 milyon 691 bin 666 kişinin ise af kapsamında yararlanması öngörülüyor. Ayrıca, kapsamda yaklaşık 100 bin kişiyi kapsayacak 155 milyar liralık adli para cezaları da var. İşte detaylar…

YENİ YAPILANDIRMA PAKETİ

YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Yeni paket kapsamında tüm vergiler, vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus para cezaları, köprü otoyol kaçak geçiş cezaları gibi cezaların 2 bin TL’nin altında olması halinde affedilmesine; 2 bin TL’nin üzerinde olması halindeyse yapılandırılmasına izin verildi. Buna ek olarak daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları da düzenlemeye dahil edildi. Ek olarak paket; tüm idari para cezaları, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) öğrenim kredisi borçları, Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK) sigorta primi, işsizlik sigortası primi gibi borçları da kapsıyor.

31 Aralık 2022 ve öncesi borçları kapsama alan yapılandırma paketinde şimdiye dek 36 ay olan yapılandırma taksitinin 48 aya çıkarılmasına karar verildi. Bu kapsamda peşin ödenen borçlarda yüzde 90; peşin ödenen idari para cezalarında ise yüzde 25 indirim yapılmasına karar verildi. Aynı zamanda KYK kredilerinin endeks dışı kısmı yapılandırma kapsamına alındı. 30 Nisan 2022 tarihine kadar yapılandırmadan yararlanabilecek olan vatandaşların ilk taksit ödemelerini ise 31 Mayıs 2023 tarihinde yapması gerekiyor.

BORÇLARIN SİLİNMESİ İÇİN BAŞVURUYA GEREK YOK

Yasa kapsamında Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ile ehliyet cezaları da yer aldı. MTV’de en az yüzde 10’unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince araç muayenesine izin verileceği öğrenilirken; alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralamalı kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışındaki ihlallerden kaynaklanan ceza puanlarının silineceği bilgisi yer aldı.

Paketin yürürlüğe girmesiyle birlikte yaklaşık 10 bin kişi ehliyetlerini geri alabilecekken; silinecek olan borç hususu da netleşti. 2 bin TL’nin altında kamuya borcu olan vatandaşlar, başvuru yapmaksızın borçlarından muaf tutulacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.