Konut kredisi projesi başladı; rayiç engeli kalkmadı! Uzman isimler tek tek açıkladı! “100 bin TL ceza yiyebilirsiniz...”

Konut kredisi projesi başladı; rayiç engeli kalkmadı! Uzman isimler tek tek açıkladı! “100 bin TL ceza yiyebilirsiniz...”
Ev sahibi olmak için yeni konut projesi kampanyasından yararlanarak kredi çekmek isteyen vatandaşlar, rayiç engelline takılmaya başladı. Bu konuda görüş bildiren uzmanlardan öneriler geldi. İşte detaylar…

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ortaklaşa olarak yürüttüğü yeni konut projesi kapsamında yüzde 0,69’dan başlayan faizler ve 15 yıla varan vadeler ile sıfır ev almak mümkün hale gelmişti. Kulağa oldukça cazip gelen bu proje, rayiç bedeli engeline takıldı. Ev sahiplerinin 4 milyon TL’lik evlere 2 milyon TL’lik rayiç göstermesi, vatandaşların istediği miktarda kredi alamaması sorununu beraberinde getirdi.

Tapu harcı ve ödenen emlak vergileri nedeniyle rayiç bedelini düşük gösteren pek çok ev sahibi yeni projenin önündeki engel oldu. Bu kapsamda gözler Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bir tedbir alıp almayacağına çevrilmişken; sektör temsilcilerinden öneriler geldi. Bu kapsamda Emlak Uzmanı Şenay Araç Demir ile Emlak Uzmanı Adnan Yeşiltaş, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“RAYİÇ BEDEL YÜZÜNDEN ÇOĞU KİŞİ KREDİ KULLANAMIYOR”

Yeni proje kapsamında rayiç bedellerinin ciddi problemler yarattığına dikkat çeken Emlak Uzmanı Şenay Araç Demir, konu ile ilgili ATV Ana Haber’e konuştu. Açıklamasında İstanbul’dan örnekler veren Şenay Araç Demir, rayiç bedellerinin kredi kullanımının önüne geçmeye başladığını bildirdi. Bu kapsamda rayicin yanlış gösterilmesinin cezasının olduğunu hatırlatan Demir, şöyle konuştu:

“3 milyonluk bir daire 1 milyon olarak gösterildiği için vatandaş bu kampanyadan yararlanamıyor. Alıcı olarak düşük beyan vermekten dolayı ortalama 100 bin TL bir ceza yiyeceksiniz. Sadece alıcılar için değil yüklenici firma ve satıcılar için de böyle cezalar gelecek. Satılık daire ilanlarına baktığımızda İstanbul’un lüks denebilecek bölgelerinde evlerin fiyatları 6-7-8 milyon rayiç bedel yüzünden çoğu kişi kredi kullanamıyor. Ve bu yüzden de ev satın alamıyor.”

“YAPILMASI GEREKEN ŞEY TAPU HARÇLARININ DÜŞÜRÜLMESİ”

Bir açıklama da ATV Ana Haber’e konuşan Emlak Uzmanı Adnan Yeşiltaş’tan geldi. Durumun geldiği noktada yapılacak en önemli hamlenin tapu harçlarının düşürülmesi olduğuna dikkat çeken Adnan Yeşiltaş, tapu harçlarının 0.50’ye düşürülmesini talep etti. Yeşiltaş’ın açıklamasında ise şu ifadeler yer aldı:

“Tabi burada yapılması gereken şey tapu harçlarının düşürülmesi. 1 milyona daire aldığında bir insan 20’şer bin lira karşılıklı para ödüyorlar. Bu da 40 bin TL yapıyor. Bu da çok yüksek bir rakam. Tapu harçlarını 0.50'ye düşürdüklerinde hem gerçek rakam söylenecek hem devlet vatandaşını doğruculuğa teşvik edecek. “

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.