Araç Pazarlarında Son Durum! 10 Yaş ve Üzeri Araçlar Kapanın Elinde Kalıyor!

Araç Pazarlarında Son Durum! 10 Yaş ve Üzeri Araçlar Kapanın Elinde Kalıyor!
Ocak ayına girilmesi ile birlikte sıfır kilometre araçlara yine zam yapılması, tüketicinin ilgisinin ikinci el pazarına çevrilmesine sebep oldu. Bu durum ikinci el pazarını hareketlendirirken yetkililer en çok ilgi gören araç gruplarına ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte otomobil satışlarına ilişkin ayrıntılar…

Yedek parça maliyetlerinin artması, sıfır kilometre araçlara yüksek oranlarda zamların yansımasına sebep oldu. Henüz üretim bantlarına çıkmadan zamlar ile karşılaşmaya başlayan sıfır kilometre araçlar, son dönemlerde fahiş seviyelere ulaşarak üreticiler kadar tüketicileri de zor durumda bırakmaya başladı. Bu durum 2023 yılında da yeni zamlar ile kendisini hissettirdi.

2023 yılına girilmesi ile birlikte satışta olan sıfır kilometre araçların tamamına ortalama olarak yüzde 6 oranında zam yapıldığı öğrenildi. Henüz yeni dönem araçlarının piyasaya sürülmemiş olmasına rağmen zamların fiyat listelerine yansımış olması, tüketicileri ikinci el pazarlarına yönlendirmeye başladı. Bu durum piyasası hareketlendirirken ikinci elde en çok talep gören araç grupları da belli oldu.

21 YAŞ VE ÜZERİ ARAÇLARA YOĞUN İLGİ!

Sıfır otomobil modellerine pandemi itibari ile yüksek oranlarda zamların yansımaya başlaması, yeni bir araç sahibi olmanın hayalini kuran vatandaşların planlarını ertelemelerine sebep oldu. Bu durum tüketicilerin ikinci el pazarına yönelmelerine yol açarken 2022 yılına ilişkin veriler de bu gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamalara göre 2022 yılında toplamda 6,4 milyon aracın el değiştirmiş olduğu öğrenildi. Satışı yapılan araçların büyük bir kısmının 21 yaş ve üzeri olduğunu belirten yetkililer, 10 yaş ve üzeri araçların da ciddi bir şekilde talep gördüğüne değindi.

YETKİLİ İSİMDEN DEĞERLENDİRME!

Araç satışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel, şu ifadeleri kullandı: “2022 yılında satış adetleri rekor kırdı. Sonrasında ise yıl sonu itibari ile satış adetlerinde inişli çıkışlı grafikler gözlenmeye başlandı. İkinci el otomobile olan talebin artmasının nedenlerinin başında ise sıfır kilometre araçlara yansıyan zamlar geldi. Diğer bir sebep ise otomobillerin artık yatırım aracı olarak görülmeye başlamaları olarak gösterilebilir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.