Türkiye’de Sessiz Pandemi Dönemi! Sayılar Giderek Artıyor!

Türkiye’de Sessiz Pandemi Dönemi! Sayılar Giderek Artıyor!
Yeni hastalık endişe yarattı! Türkiye’de giderek artan HIV enfeksiyon rakamları kaygı uyandırdı. Hastalıkta erken teşhis oldukça önemli! Uzmanlar hızla yayılmasını sessiz pandemiye benzetti! İşte detaylar...

HIV enfeksiyonu nedeniyle pek çok kişi hayatını kaybediyor. Tüm dünyada HIV enfeksiyonundan kaynaklı ölümlerin sayısı bir hayli fazla. HIV enfeksiyonunda erken tanı hayati önem arz ediyor.

Uzmanlar HIV enfeksiyonu konusunda endişeli. Türkiye’de oldukça hızlı yayıldığını söylediler. Çoğunluk olarak İstanbul bölgesinde ortaya çıktığını söylerken artık lise çağında bile HIV’e rastladıklarını ifade ettiler.

ADETA SESSİZ PANDEMİ

HIV enfeksiyonu taşıyanların sayısı gittikçe artıyor. Artan sayıların yanı sıra çoğu insanın enfekte olduğundan bile haberi yok. Dr. Fehmi Tabak, konuya dair açıklamalarda bulundu. Birçok gelişmiş ülkede HIV enfeksiyon olguları ve vakaları düşüşte. Ülkemizde ise giderek artan rakamlar söz konusu. Adeta sessiz bir pandemi dönemi yaşanıyor.

Bu zamana kadar 1985 senesinden itibaren 35 bine yakın HIV enfekte kişiyi takip etmekteyiz. Tedavi altında olan hastalarda endişeye yer vermemeye çalışarak, normal kişilerden farklı bir durum olmadığını, bulaştırma açısından da daha rahat bir şekilde müdahale edilebileceğini endişeye yer vermeden anlatma çabası içindeyiz.

LİSE ÇAĞINA KADAR DÜŞTÜ

HIV artık lise çağından itibaren görülmeye başlandı. Ortalama yaşta 20-40 arasında bir birikim söz konusu. Bu durum birazcık daha genç yaşa doğru evrilmeye başladı. Bu konuda farkındalık oldukça önemli.

YOĞUNLUK İSTANBUL’DA

Biz hastalarımızın en az yarısınız tanımıyoruz. O tanımadığımız hastalar, hastalığı bulaştırmaya devam etmekte. Birinci bulaş yolu cinsel ilişkidir. Kesinlikle bir test yaptırmak faydalı olacaktır. Özellikle İstanbul bölgesinde %50’sini ancak tanıma imkânımız oluyor. Zaten vakaların çoğu İstanbul’da ortaya çıkmakta.

Artışın bir süre daha sürmesi bekleniyor. Bir yerden sonra ise bu artışlar sona erecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.