Korona Sonrasında Yeni Salgın! Kolera Vakaları Artıyor!

Korona Sonrasında Yeni Salgın! Kolera Vakaları Artıyor!
Son zamanlarda tüm dünya yeni bir hastalıkla boğuşuyor. Giderek artan kolera salgını binlerce kişinin hayatını kaybetmesine mal oldu. Malavi’de uzmanlar kolera salgınıyla alakalı olarak açıklamalar yaptılar!

Korona sonrasında tüm dünya Maymun çiçeği, Strep A gibi pek çok hastalıkla uğraşmaya başladı. Son zamanlarda ise kolera salgını yeniden gündemde. Kolera nedeniyle pek çok kişi yaşamını yitirdi.

1800’lü yıllarda pek çok kişinin vefat ettiği kolera salgını yeniden çıktı. Malavi’de ortaya çıkan kolera vakaları ciddi endişe uyandırmaya başladı. Hayatını kaybedenlerin sayısı 1002’ye kadar yükseldi.

HİJYENE DİKKAT

Ortalama olarak 20 milyonluk ülkede toplam vaka sayısı 29 bin 995’ çıktı. Hayatını kaybedenlerin sayısı da 1002’yi buldu. Malavi Sağlık Bakanı’mdan halka uyarılar geldi. Sağlık Bakanı, halkı hijyen kurallarına uymak ve su kullanımı konusunda uyardı.

Vibrio Cholerae isimli bakterinin yol açtığı bulaşıcı hastalık ince bağırsak hastalığı olan kolera, bulaştığı kimsede sulu ishal, kusma, kas ağrıları gibi etkenlerde etkisini göstermekte.

Kolera salgınından etkilenen ülkelerin sayısında giderek artış oluyor. Yıllardır ciddi tehdit oluşturmayan salgın, iklimdeki değişiklik, yoksulluk ve çatışmalar gibi nedenlerden dolayı yeniden yaygınlaşmaya başladığı görüldü.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 2017 yılından 2021 yılına kadar dünya genelinde vakanın tespit edildiği ülke sayısı 20’nin altındaydı. Ancak 2022 yılından itibaren bu sayı 26’ya yükseldi. Toplam 26 ülkede kolera salgını baş gösterdi.

KOLERA NASIL BULAŞIR?

  • Tüketilen su kaynaklarının kirli olması
  • Kirli sularda avlanan hayvanlar
  • İnsana ait atıkların karıştığı sularda yetiştirilen meyve ve sebzeler
  • Çiğ olarak yenilen istiridye veya yengeç gibi kabuklu olan deniz ürünleri
  • Sifon kullanımına dikkat edilmeyen ülkelerde yaygın bir şekilde görülmekte.

KOLERA TEDAVİSİ

Hastalığın teşhisi sonrasında hemen tedaviye başlanılmalı. Sıvı desteği yaparak tedaviye başlanılmalı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.