Sinema Dünyasından Tıp Dünyasına Umut! Avatar’da Kullanılan Yapay Zeka Hastalıkların Teşhisinde Kullanılacak!

Sinema Dünyasından Tıp Dünyasına Umut! Avatar’da Kullanılan Yapay Zeka Hastalıkların Teşhisinde Kullanılacak!
Sinemada dünyasından tıp dünyasına yeni umut! Avatar filmi sonrasında tıp dünyası için yeni bir umut doğdu. Avatar’ın ikinci filminin çekimlerimde kullanılan yapay zeka sayesinde hastalıkların teşhisi artık daha kolay!

Avatar ilk filminden sonra çekilen serinin ikinci filminden umut ışığı! Avatar 2’de kullanılan yapay zeka tıp dünyasına yeni bir kapı açtı. Filmde ki yapay zeka hareket yakalama teknolojisi yakında hastalıkların teşhisi için yardım edebilir.

13 yıl aradan sonra James Cameron’ın yönetmenliğini yaptığı Avatar: Suyun Yolu beyaz perdeye çıktı. Film gişede rekor kırarken, yönetmenin kurgusal Pandora gezegenine hayat veren gerçeğe yakın görseller ve nefes kesen manzaralar da oldukça etkiyiciydi.

HAREKET YAKALAMA TEKNOLOJİ KULLANILACAK

Kurgusal dünyanın bu kadar gerçekçi olmasının nedenlerinden biri de kullanılan hareket yakalama teknolojisi oldu.

Bilim insanları yönetmen James Cameron’ın  kullandığı hareket yakalama teknolojisinin, tıp dünyası için de önemeni fark ettiler. Aynı zamanda tıp dünyası içine yararlı bir kaynak olacağını düşünüp çalışmalara başladılar.

Artık araştırmacılar artık insanlardaki var olan hastalıkları doktordan neredeyse iki kat daha hızlı teşhis etmek için hareket yakalama teknolojisini kullanmayı gündemlerine aldılar.

TEDAVİSİ OLMAYAN HASTALIKLARA ERKEN TEŞHİS

Yeni yöntem sayesinde birçok insanın hareketleri taranacak. Hareketleri taranan kişinin alta yatan koşulları belirlemek için de yapay zeka kullanılacak. Son 10 senede sistem, sinir sisteminde ilerleyici hasara neden veren Friedreich ataksisi ve genetik geçişli bir kas erimesi rahatsızlığı olan Duchene Muscular Dystrophy’den muzdarip olan hastalar üzerinde geliştirildi ve test aşaması yapıldı.

 Çalışmaya öncülük eden Imperial College’dan Profesör Aldo Faisal, hareket yakalamanın çıplak gözle görülemeyen ince hareketleri de yakalayabileceğini söyledi.

FA ve DMD hastalıklarının şuan için herhangi bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Ancak araştırmacılar hastaların yaşam kalitesi için erken teşhisin önemli olduğunu ifade ediyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.