İkinci el araç sitelerindeki ilanlara dikkat edin: o rakamlar varsa araç sıfır olabilir! Tam 300 bin TL daha fazlaya satıyorlar

İkinci el araç sitelerindeki ilanlara dikkat edin: o rakamlar varsa araç sıfır olabilir! Tam 300 bin TL daha fazlaya satıyorlar
Sıfır otomobilleri ikinci el otomobilmiş gibi satışa koyan vatandaşların çoğalması dikkat çekti. Satıcılar ikinci el araç sitelerinde bu araçlar için liste fiyatının 200 ila 300 bin TL üstünü istemeye başladı.

Otomobil sektörünün pandeminden bu yana temel sorunu olan tedarik zincirindeki sıkıntılar, fırsatçılara adeta meydan verdi. Bir süredir araç almak isteyen vatandaşlar, bayilerde araç bulamamaktan; galeride ise aynı aracın sıfırına 100 bin TL’ye varan fiyat farkı ödemekten sitem etmeye başlamıştı. Bunun ilgili bir düzenleme beklenirken; ikinci el araç sitelerine konan bazı araçlar dikkat çekti.

Ticaret Bakanlığı’nın galerilere getirdiği 6+6 kuralınca sıfır olarak satılamayan araçların ikinci el satış sitelerinden ‘1001 km’ kodu ile satıldığı iddia edildi. Satıcıların aracın liste fiyatının 200 ila 300 bin TL üstünü istemesi dikkatlerden kaçmazken; konan fotoğraflar da son derece ilgi çekici bulundu. Konuya ilişkin sektör temsilcilerinden de açıklamalar geldi.

İKİNCİ EL ARAÇ SİTELERİ ELE VERDİ

Bayilerin ‘araç yok’ çektiği şu günlerde, ilginçtir ki, ikinci el araç sitelerinde bayilerde olmayan pek çok aracın ilanı görülmeye başlandı. İkinci el araçlarda 1000 km’ye kadar ilanlara müsaade edilmediği için km değeri ‘1001 kilometre’ olarak girilen bu araçların sıfır olduğu iddiası ortalığı karıştırdı. İddialara göre, pek çok ilanda 1001 km ve ‘kapalı otoparkta muhafaza edilmektedir’ ibaresi yer aldı. Bu benzerlik nedeniyle galerilerin bu yöntemle satış yaptığını iddia eden vatandaşlar, sektörün yeni sorununu ekran görüntüsünü aldığı ilanlar ile ortaya koydu.

İlanların çoğalmasıyla birlikte olayı araştıran Hürriyet Gazetesi, 1001 km adıyla ilana konulan araçlar arasında birkaç hafta önce Türkiye’de satışa sunulan araçların dahi olduğunu ortaya çıkardı. Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre, 9 Ocak tarihinde lansman fiyatı 899 bin 500 TL olan Citroen C4 X modelinin 1.2 PureTech Shine versiyonu 1 milyon 160 bin TL’ye satışa çıkan yeni araçlardan sadece birisi. İlan fotoğrafları incelendiğinde ise, birçok sıfır aracın bayiden yüklenirken, çekici üzerinde fotoğraflanarak ilana konulması dikkat çekti.

SEKTÖR TEMSİLERİNDEN TEPKİ GECİKMEDİ

Öte yandan bilindiği üzere, Ticaret Bakanlığı, 2022 yılında önemli bir karara imza atmış ve galericilere 6+6 sınırlamasını getirmişti. Bu sınırlama kapsamında galeri, şirket ve kiralamacıların satın aldıkları sıfır araçları 6 ayı doldurmadan ve 6 bin km’yi geçmeden satması yasaklanmıştı. Bunun bireyler için geçerli olmadığını hatırlatan Cardata’nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, yıllık 3 adet olan şahısların ikinci el satış limitinin yeni yıl itibariyle yenilenmiş olduğuna dikkat çekti. Bu şekilde satılan araçların piyasada dengeleri bozduğunu bildiren Yalçın, şöyle konuştu:

“İkinci el araç fiyatları 1 Ocak 2023’ten beri ortalama yüzde 8 arttı. Bu artış A, B ve C segmenti dediğimiz düşük-orta sınıf araçlarda oldu. Artışta piyasanın dengesini bozan ve ederinin üzerinde fiyatla satışa konulan sıfır araçların etkisi olduğu kadar; markaların sıfır araçlara yaptığı zamların da etkisi var. İkinci el araç fiyatlarındaki artışların aylık yüzde 1 ila 2 oranında devam edeceğini düşünüyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.