Vergi borcu olanlar, ehliyetini kaptıranlar, primlerini ödeyemeyenler, KYK borçlarını yapılandıracaklar… Hepsine müjde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi! Yeni düzenleme yolda!

Vergi borcu olanlar, ehliyetini kaptıranlar, primlerini ödeyemeyenler, KYK borçlarını yapılandıracaklar… Hepsine müjde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi! Yeni düzenleme yolda!
Kabine Toplantısı sonrasında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beklenen af ve yapılandırma düzenlemesine ilişkin bilgi verdi. İşte yeni düzenlemenin detayları…

Bir süredir Ankara kulislerinde konuşulan yapılandırma düzenlemesinin kapsamı belli olmaya başladı. Bu kapsamın detaylarının geçtiğimiz gün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nda ele alınacağı biliniyordu. Bakanların bir araya geldiği Kabine Toplantısı’na başkanlık eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplantı sonrası ulusa seslendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeminde yapılandırma ve af düzenlemesi verdi.

Bilindiği üzere, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bir süredir borçları da kapsayan bir yapılandırma üzerinde çalıştığı konuşuluyordu. Vergi borçlarından; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçlarına kadar kamuya borcu olanların tamamının kapsama alınacağı iddia edilirken; af ve yapılandırma kapsamında ehliyetini kaptıranlar ile Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) kredi ödemesi yapacaklarının da yararlanacağı öne sürülmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması sonrası tüm detaylar ortaya çıktı.

YENİ AF VE YAPILANDIRMA DÜZENLEMESİNİN KAPSAMI BELLİ OLDU

Toplantı sonrası ulusa seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamu kurumlarına olan borçların cezalarını yeniden yapılandırıyoruz. 2 bin lirayı aşmayan vergi dairelerine olan borçların tahsilinden vazgeçiyoruz” diyerek, yapılandırmanın temel amacını beyan etti. Konuşmalarında yapılandırma ve affın kapsamından bahseden Erdoğan’dan müjdeler arka arkaya geldi.

Erdoğan’ın açıklamasından sonra, vatandaş ve şirketlerin vergi ile prim yükümlülükleri borçları başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına olan tüm borç kalemlerinin yapılandırma kapsamında alınacağı öğrenildi. Bu kapsamda taksitli ödeme olanağı sunacak olan kamu kurum ve kuruluşları, borcun miktarı 2 bin TL’nin altında ise borcu silecek.

EHLİYETİNİ KAPTIRANLAR İLE KYK ÖDEYENLER DE KAPSAMDA

Yeni düzenleme kapsamında davalı vergi ve prim dosyaları ile şirketlerin matrah artırımı da yer aldı. Bu kapsamda teklifle matrah artırımını ve işletme kayıtlarının düzeltilmesi sağlanacağı öğrenilirken; KYK kredi ödemelerinde ise endeks dışındaki borcun yeniden yapılandırılabileceği ortaya çıktı.

31 Aralık 2022 tarihinden önceki borçları kapsayacak olan yeni af düzenlemesi kapsamından sürücülere de müjde geldi. Bu kapsamda alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışındaki ihlallerinden kaynaklanan ceza puanlarının silinmesi planlanırken; 10 bine yakın ehliyetin geriye iade edileceği öğrenildi. Düzenleme henüz Resmi Gazete’de yayımlanmadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.