Gaziantep'te Kırk Yıllık Kahve Dostluğu BİTTİ! Maliyeti Yüzde 100 Artan Kahve, Güncel Fiyatı İle Şaşkınlık Yarattı! Acı Kahve, Zehir Oldu!

Gaziantep'te Kırk Yıllık Kahve Dostluğu BİTTİ! Maliyeti Yüzde 100 Artan Kahve, Güncel Fiyatı İle Şaşkınlık Yarattı! Acı Kahve, Zehir Oldu!
Lezzeti ile dünyaya nam salmış olan Türk kahvesi, bu kez tadı ile değil Gaziantep'te cep yakan fiyatı ile gündeme geldi. Maliyetlerin ikiye katlandığını belirten yetkililer, kahve fiyatlarına ilişkin bilgi verdi. İşte detaylar…

Koronavirüs salgını ile birlikte yükselmeye başlayan enflasyon, özellikle gıda sektöründe yüksek zamların ortaya çıkmasına sebep oldu. Salgın en azından ölüm oranları bazında kontrol altına alınmış olmasına rağmen Rusya- Ukrayna savaşının başlaması, FED yetkililerinin faiz artırımı kararı vermeleri ve daha birçok etken, enflasyonun tırmanmasına aracılık etti. Bu durum hali hazırda zamlı olan gıda fiyatlarının daha da zamlanmasına neden olurken son dönemlerin en yüksek artışı, kahve fiyatlarında gözlendi.

TÜİK tarafından açıklanan resmi verilere göre 2021 yılında 67,1 ton kahve ithalatına, 167 milyon dolarlık ödeme yapıldı. Geçtiğimiz yıla ilişkin ortaya konan verilere göre ise 11 aylık dönem içerisinde ithal edilmiş olan 65 bin ton kahveye, 260,7 milyon dolar ödendi. Uzmanlar, artan kahve maliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

YÜZDE YÜZ MALİYET ARTIŞI!

Kavurma ve nakliye başta olmak üzere diğer kalemlerde de ciddi artışların yaşandığını ve bu durumun da kahve fiyatlarına yansıdığını belirten uzmanlar, verileri ortaya koydu. Okan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gastronomi ve Yazarı Kahve Danışma Cenk Girginol, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Maliyetlerin nerede ise yüzde 100 oranında arttığını belirten Girginol, şu ifadeleri kullandı: “Bir fincan kahvenin maliyeti geçtiğimiz yıla oran ile ciddi bir artış gösterdi. Ek olarak kahve çekirdeğinden ambalaja kadar her şeyin döviz ile ithal ediliyor olduğunu da unutmamak gerek.”

2023 YILI BEKLENTİLERİNİ PAYLAŞTI!

Fiyatlarda artış devam ediyor olmasına rağmen sektörün diğer gıda işletmelerine göre yatırım aracı olarak görülmeye devam edildiğini belirten Girginol, 2023 yılı beklentilerine ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Bu yılın kahve sektörü için daha zorlu geçeceğini düşünüyorum. Bu yıl perakende de hızlı büyüme devam ederken yatırımlara bağlı olarak ev dışı tüketim de büyüme hızını sürdürecektir. Zor bir yol olacak bunu biliyoruz ancak yatırımlar ve markalar kendi özellerinde kahveye verecekleri ağırlık ile sektöre açısından bakıldığı zaman bir büyüme rakamına yılsonunda erişecekler gibi duruyor.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.