Futbolda Bir İlk Yaşandı! Hakem Benfica – Sporting Lizbon Maçında İlk Kez Beyaz Kart Gösterdi! Beyaz Kart Nedir?

Futbolda Bir İlk Yaşandı! Hakem Benfica – Sporting Lizbon Maçında İlk Kez Beyaz Kart Gösterdi! Beyaz Kart Nedir?
İlk olarak 2014 yılında gündeme gelen futbolda beyaz kart uygulaması ilk kez hayata geçti. Benfica ile Sporting Lizbon kadın takımları arasında oynanan maçta hakem beyaz kart gösterince tribünler alkışladı…

Portekiz’de Sporting Lizbon ile Benfica kulüplerinin kadın futbol takımları karşı karşıya geldi. Hakem beyaz kart ile yeşil sahalarda ilk kez görülen bir uygulamayı hayata geçirmiş oldu. Taça de Portugal Feminina isimli Kadınlar Portekiz Kupası’nda nefes kesen bir maç yaşandı. Işık Stadyumu’nda dolu tribünler önünde oynana maçta Benfica ile Sporting Lizbon kozlarını paylaştı. Benfica rakibini 5-0 mağlup ederken yarı finalde Famalicao’nun rakibi oldu.

Tarihte İlk Kez Beyaz Kart

2014 yılından beri gündemde olan beyaz kart uygulaması bu maçta ilk kez hayata geçirildi. Fakat 9 yıl önceki kullanımı daha farklı şekilde planlanıyordu. Benfica rakibini 3-0 yenerken yedek kulübesindeki bir oyuncu fenalık geçirdi. Her iki kulübün sağlık ekipleri rahatsızlanan kadına yardım etti ve daha sonra yerlerine geri döndü. Hakem bunun üzerine futbolda daha önce hiç görülmemiş bir hareketi hayata geçirdi. Hakem her iki takımın sağlık ekiplerine cebinden beyaz kart çıkardı.

Futbolda Beyaz Kart Ne Anlama Geliyor?

Portekiz futbolunda farkındalık yaratmak için hayata geçirilen beyaz kart, tribünlerden de alkış aldı. Saha içinde futbolcular başta olmak üzere, teknik heyet ve görevliler fair-play kurallarına uygun bir harekette bulunursa hakem tarafından beyaz kart ile ödüllendiriliyor. Normalde sarı ve kırmızı karta alışkın olan taraftarlar beyaz kart görünce bu ödüle alkışla destek oldu.

2014 yılında UEFA Başkanı Michel Platini, kart sistemine yenilik getirmek amacıyla beyaz kart uygulamasını öne sürmüş “Başka bir kart ilginç olacaktır. Bahsettiğimiz beyaz kart futbolcuyu 5 ya da 10 dakika oyun alanı dışında tutacak. Bu kart sistemini kullanan rugby gibi sporları incelemek lazım.” dese de bu planına destek bulamamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.