Gaziantep’te Toplu Ulaşım Fiyatlarına Büyük Zam! Yeni Ücret 11 TL Mi Olacak?

Gaziantep’te Toplu Ulaşım Fiyatlarına Büyük Zam! Yeni Ücret 11 TL Mi Olacak?
Bir süredir devam eden Gaziantep’te ulaşımın artacağına ilişkin iddialar, yeni haftada da gündemdeki yerini aldı. Bu iddialara yanıt ise Gaziantep Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak’tan geldi.

Yeni yılın gelmesiyle birlikte, vatandaşların zam gelmesini beklediği ilk hizmet sektörlerinden birisi olan ulaşıma gözler dönmüş vaziyette. Pek çok şehirde çoktan şehir içi ulaşıma zam gelmişken; Gaziantep’te otobüs ücretlerine herhangi bir zam gelmeyeceği duyurulmuştu. Ancak, Gaziantep’te hizmet veren minibüslerden aynı müjdeli haber ne yazık ki gelmedi.

Vatandaşlar her ne kadar ulaşımın çok yükseldiğini düşünse de minibüsçüler de ulaşıma ek, yedek parça gibi maliyetlerin getirdiği yükten mustarip olmaya başladı. Bu nedenle vatandaş indirim; minibüsçüler zam beklerken, duruma nokta koyan isim Gaziantep Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak oldu. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne zam talebinde bulunduklarını bildiren Sofu Çolak, zam sonrası ulaşımın ulaşacağı rakamı da bizzat kendisi açıkladı.

GAZİANTEP MİNİBÜSÇÜLER ODASI ZAM TALEBİNİ İLETTİ

Zam geleceği iddialarını doğrulayan Gaziantep Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak, “Artan maliyetler karşısında her geçen gün esnafın durumu kötüleşiyor. Esnafımızı korumak ve ayakta durmak için Asgari Ücret Zammının da belirlenmesinin ardından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne zam talebimizi ilettik” diye açıklamada bulundu. Ardından artan maliyetlere örnek veren Sofu Çolak, zam taleplerinin yüzde 60 olduğunu vurguladığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Her aracımızda iki şoför çalışıyor. Son Asgari Ücret zammı ile birlikte esnafa maliyeti 24 bin TL. Bunun dışında araç sigortaları, kaskolarına büyük oranda zam geldi. Eskiye oranla fiyatlar 4 kat arttı. Yedek parça, lastik, bakım maliyetleri yükseldi. Geçmişte 6 bin TL’ye lastik alırken, bugün bir çift lastik 12 bin TL’ye yükseldi. Şoförlerin geçinmesi de büyük oranda zorlaştı. Onlar da geçinemedikleri için iş bırakıyor bu kez ulaşım hizmetinde kalite düşüyor. Tecrübesiz insanlar çalıştırılıyor. Bunun önüne geçebilmek ve esnafımızın ayakta durabilmesi için yüzde 60’lık zam talebimiz var.”

GÖZLER GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE DÖNDÜ

Gaziantep Minibüsçüler Odası’nın ilettiği zam talebi henüz Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nce görüşülmedi. Zammın kabul edilmesi halinde dolmuş ücretlerinin 6 lira 95 kuruştan 11 TL’ye çıkacağı öğrenilirken; Gaziantep Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak ise, zam dilekçesinde yer alan şu ifadeleri kamuoyu ile paylaştı:

“Mazot giderimizin toplam giderler içerisindeki oranı yüzde 50 seviyesindedir. Diğer gider kalemlerimizde 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren en az yüzde 123 artış olacaktır. Tüm bu bilgiler doğrultusunda 1 Ocak 2023 tarihinden geçerli olmak üzere; Şehir içi ve Başpınar tarifelerine yüzde 60 zam yapılmasını, Belediye destekleme ücretlerinin Gazi Ulaş'a verilen biniş başı destekleme ücretleriyle eşitlenmesini, Belediye araçları ve tramvay tariflerine daha yüksek oranda zam yapılarak Özel Halk Otobüsleri ile fiyat eşitliği sağlanmasını, 42023 Yılı Ruhsat Harçlarının alınmamasını, talep etmekteyiz.’’

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.