SGK, Düşük Emekli Zammı İddialarına Kayıtsız Kalmadı; Açıklamayı Hemen Yaptı! EYT’den Emekli Olacakları Da Yakından İlgilendiriyor!

SGK, Düşük Emekli Zammı İddialarına Kayıtsız Kalmadı; Açıklamayı Hemen Yaptı! EYT’den Emekli Olacakları Da Yakından İlgilendiriyor!
Bazı emeklilerin yüzde 30’dan az zam aldığı iddialarına yanıt veren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) gerçekleştirdiği basın açıklamasında, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında emekli olacakların aylık tutarına da yer verdi. İşte detaylar...

Ocak ayı itibariyle zamlı maaşlarını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığıyla almaya başlamış olan 4A (SSK), 4B (BAĞ-KUR) ve 4C ( Emekli Sandığı) emeklilerine yeni yıl zammı enflasyon üzerine verilen refah payı ile birlikte yüzde 30 olarak yansıtıldı. Ödenen zamlı aylıklar kapsamında özellikle bu yıl emekli olanların maaşlarına zammın daha düşük yansıtıldığı iddia edilmişti. SGK, bu iddialara yanıt veren bir açıklama gerçekleştirdi.

Açıklamasının nedenine ilişkin; “Bazı basın yayın organlarında emeklilere %30 oranından daha düşük zam yapıldığına yönelik çıkan haberler nedeniyle aşağıda yer alan açıklamaları yapma ihtiyacı doğmuştur” ifadelerini paylaşan SGK, maaş zammının net oranını bizzat bildirdi. SGK’nın açıklamasında Emeklilikte Yaşa Takılanlar ( EYT) kapsamında emekli olacakların aylık tutarına ilişkin bir bilgilendirme kısmı da yer aldı.

ZAM ORANI NET YÜZDE 30 UYGULANDI

Emeklilere daha düşük zam verildiğine ilişkin iddiaların asılsız olduğunun altını çizen bir açıklama gerçekleştirmiş olan SGK, emekli aylıklarının nasıl hesaplandığına ilişkin bilgi verdi. Zammın net yüzde 30 uygulandığına dikkat çeken SGK, 2023 yılı emeklilerini de ilgilendiren açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Sigortalıların aylıkları, hizmetin geçtiği dönemlerde geçerli olan aylık bağlama sistemlerinde belirlenen kurallar çerçevesinde aylık talep yılı esas alınarak hesaplanmaktadır. Sigortalının gün ve kazançlarında bir değişiklik olmasa da her yılın TÜFE, gelişme hızı, aylık artışı verileri farklı olduğundan talep yılına göre aylık miktarı değişebilmektedir. 2023 yılı öncesinden bağlanan aylıklar dahil olmak üzere 2023 yılı talepte bulunanların aylıkları da %30 oranında artırılmıştır. Aylık hesaplama sisteminde bir değişiklik yapılmamış, mevcut yasal düzenlemelerde yer alan kurallar çerçevesinde aylıklar hesaplanmaktadır.”

EYT AYLIKLARI AYNI HESAPLANIYOR

Bir süredir EYT kapsamında emekli olacakların aylıklarının daha düşük bağlanacağına ilişkin iddialar da gündemdeydi. Bu iddialara da aynı basın açıklamasının devamında yanıt veren SGK, açıklamasını şu ifadeler ile noktaladı:

“Ayrıca, EYT kapsamındaki sigortalılar için farklı bir aylık hesabı yapılmayacak hem TÜFE hem de refah payı dikkate alınarak aylıklar ödenecektir. Yapılan son düzenleme ile en düşük aylık miktarı dosya bazında 5.500 TL’ye yükseltilmiş olduğundan 5.500 TL’nin altında emekli aylığı ödendiğine yönelik haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.