Millî Savunma Sanayisinde Büyük Olay! Bayraktar TB2 İçin 370 Milyon Dolarlık Sözleşmeyi Hangi Ülke İmzaladı?

Millî Savunma Sanayisinde Büyük Olay! Bayraktar TB2 İçin 370 Milyon Dolarlık Sözleşmeyi Hangi Ülke İmzaladı?
Bayraktar TB2 için bir ülke ile daha anlaşma imzalandı. Son anlaşma ile Bayraktar TB2 SİHA için imzalanan ihracat sözleşmelerinin sayısı 28’ yükseldi. İşte detaylar...

Türk savunma sanayisinin önde gelen projesi olan Bayraktar TB2, bir ülkeye daha ihraç ediliyor. Baykar şirketi tarafından üretilen Bayraktar TB2 için Kuveyt Savunma Bakanlığı ilk adımı attı. Kuveyt Savunma Bakanlığı ve Baykar şirketi arasında 370 milyon dolarlık sözleşme imzalandı. Bu sözleşme ile Bayraktar TB2 SİHA için imzalanan toplam sözleşme sayısı 28’ ulaşmış oldu.

Süreç 2019 Yılında Başladı

Kuveyt Savunma Bakanlığı ile Baykar şirketindeki anlaşma süreci 2019 yılından beri devam ediyor. Bu kapsamda Amerika, Çin ve Avrupalı firmalar ile rekabet sürecine giren Baykar şirketi, bu rekabetin kazananı oldu ve Kuveyt Savunma Bakanlığı ile ihracat sözleşmesini imzaladı. Bayraktar TB2 SİHA, 2019 yılının temmuz ayında Kuveyt’te gerçekleştirilen demo uçuşunda önemli bir başarı göstermişti. Yüksek sıcaklık ve kum fırtınası gibi coğrafi ve iklim şartlarında 27 saat 3 dakika kesintisiz uçarak Türk havacılık tarihinde bir ilke imza atmıştı. Aynı zamanda bu demo uçuşu sırasında, kendisine ait olan havada kalma rekorunu kırmıştı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Verileri Açıkladı

Baykar şirketi, 2003 yılında İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından bu yana tüm gelirlerinin yüzde 75'ini ihracattan elde etti. 2021'de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. 2022 yılında imzalanan sözleşmeler ile Baykar şirketinin ihracat oranı yüzde 99,3 oldu. Baykar şirketinin 1,18 milyar dolarlık ihracatının ardından,  son olarak Kuveyt Savunma Bakanlığı ile yaptığı anlaşma ile bu oran 1,4 milyon dolara yükseldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.