Dudak Çatlamasının Altında Yatan Asıl Neden Ne? Dudak Çatlaması Olanlara Uzmanlardan Uyarılar Geldi!

Dudak Çatlamasının Altında Yatan Asıl Neden Ne? Dudak Çatlaması Olanlara Uzmanlardan Uyarılar Geldi!
Havalar soğuyor, dudak çatlamasına dikkat! Dış etkenlere en çok maruz kalan dudaklar, özelikle soğuk hava nedeni ile deformasyona uğramaktadır. Dudakları korumak için neler yapılmalı, nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar...

Birçok kişinin başına gelebilen dudak çatlaması, tıp literatüründe ‘keilitis’ adı ile bilinmektedir. Dudak çatlaması; dudaklarda çatlama, dudak dokusunda yarılmaların meydana gelmesi ve dudak dokusunun kuruması ile kendini gösterebilmektedir. Genellikle soğuk havalardan kaynaklı olduğu düşünülen bu durumun altında farklı nedenlerde yer alabilmektedir. Uzmanlar, meydana gelen dudak çatlamalarının en kısa sürede tedavi edilmesi konusunda vatandaşları uyarıyor.

Dudak Çatlamasını Dikkate Alın!

Dudak çatlaması genellikle çoğu kişi tarafından pek önemsenmemektedir. Bu nedenle de dudak dokusunun onarılması için herhangi bir şey de yapılmamaktadır. Ancak dudak kuruluğu ya da dudaklarda meydana gelen diğer deformasyonlar sadece soğuk hava kaynaklı olmayabilir. Vücudun susuz kalması, yetersiz ve dengesiz beslenme ile farklı hastalıkların vücutta var olması da dudak yapısının bozulmasına neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra, kişilerdeki vitamin eksikliği de dudak çatlamasına neden olan etmenler arasında yer almaktadır. Geçmeyen ve giderek artan dudak çatlamaları için altta yatan nedenin öğrenilmesi adına mutlaka bir uzmana başvurulması gerekmektedir.

Dudak Çatlamalarının Altında Yatan Nedenler

Dudak çatlamalarına kullanılan rujlar, kremler ve hatta diş macunları bile neden olabilmektedir. Öte yandan; inflamatuar bağırsak hastalığı, gastroözofageal reflü hastalığı veya crohn hastalığı gibi gastrointestinal sorunlar da dudaklarda çatlamaya neden olabilmektedir.

‘’Dudaklarınızı nemli tutmaya özen gösterin’’

Dudak çatlamalarının altında farklı nedenlerin olabileceğine dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Dr. Ali Rıza Başaran, dudakların korunması için yapılabilecekleri şu sözleri ile ifade etti; ‘’dudaklarınızı nemli tutmaya özen gösterin, gün boyunca gerektiği gibi dudak balsamı veya merhem kullanın, dışarıdayken güneş koruyucu ile dudak balsamı uygulayın, dudaklarınızı yalamaktan veya ısırmaktan kaçının, yabancı cisimleri ağzınızdan uzak tutun (kalem, mücevher, metal cisimler), nemlendirici kullanın, dudak çatlaması uzun sürüyorsa mutlaka uzman yardımı alın."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.