Cevap buldu: ne kadar emekli maaşı alırım? 4A, 4B veya 4C fark etmiyor! Bu robot herkesin emekli maaşını anında hesaplıyor!

Cevap buldu: ne kadar emekli maaşı alırım? 4A, 4B veya 4C fark etmiyor! Bu robot herkesin emekli maaşını anında hesaplıyor!
Emekli maaşlarına gelen zamlardan sonra ne kadar maaş aldığını merak eden SSK (4A), Bağ-Kur (4B) ve Emekli Sandığı (4C) emeklileri için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) önemli açıklamayı yaptı.

Emeklilerin maaşlarına alacakları zam geçtiğimiz hafta Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamları sonrası ortaya çıktı. Yeni yılda en düşük 5 bin 500 TL maaş alacak olan SSK (4A) ve Bağ-Kur (4B) emeklilerinin yanı sıra Emekli Sandığı (4C) emeklilerinin alacağı zam da kesinleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 2023 yılı emekli maaşı zam oranı sonrası, emeklilerin kafasındaki tek soru ise, “Ne kadar emekli maaşı alırım?” oldu.

Sadece zam alan emeklilerin değil, aynı zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) bu ay içerisinde Genel Kurul oylaması ile yürürlüğe sokması beklenen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında emekli olacak olanların da merak ettiği emekli maaşı tutarları için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) bir açıklama geldi.

SGK, MAAŞ TUTARI HER SAPLAMAYA İZİN VERİYOR

Bilindiği üzere açıklanan son enflasyon verilerinin ardından TÜİK, 2022 yılının ikinci yarısında enflasyonun ulaştığı noktayı yüzde 16 civarında bildirdi. Emeklilerin zam oranına referans olan bu oran düşük kalınca devreye giren hükümet, memur ve emekli zamlarına refah payı vererek, zammı yüzde 30 yükseltti. Yüzde 30 zam alan emeklilerin maaş hesaplamak için ilk seçeneği olan SGK, konuyla ilgili açıklama yaptı.

SGK’nın maaş hesaplamak için sunduğu “Emeklilik Yaşı ve Maaş Hesaplama Robotu” isimli araca SGK’nın resmi web sitesinden ulaşılabiliyordu. Hem 4A hem 4B hem de 4C emeklileri için ayrı ayrı hesaplama olanağı tanıyan bu robot, bir süre önce devre dışı kaldı. Konuyla ilgili açıklama yapan SGK ise, bunun nedenini ve ekranın ne zaman yeniden açılacağını bildirdi.

SGK’NIN ROBOTU HER MAAŞ TÜRÜNÜ HESAPLAYABİLİYOR

Tüm hizmet dökümlerinden emekli olan ya da emekli olan kişilerin gerekli bilgileri girmesi halinde emeklilik yaşı ile maaşını hesaplayabileceği SGK robotu, yaklaşık bir değer veriyor. Ancak bu robot bir süredir hizmete kapalı.

Maaş zamlarının hesabı için robotu hizmete kapatmış olan SGK, konuyla ilgili olarak; “2023 yılı Ocak dönemi aylık artışı verileri sisteme yükleninceye kadar uygulama geçici olarak kapatılmıştır” açıklamasında bulundu. Geçtiğimiz gün memurlar için sistemini yeniden açan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ardından SGK’nın da sistemini bu hafta başında yeniden aktif hale getirmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.