Noter ücretlerine yeni düzenleme geldi! Alım satım ücretlerine sınırlama getirildi! İşte 2023 yılın noter ücretleri alt ve üst sınırı

Noter ücretlerine yeni düzenleme geldi! Alım satım ücretlerine sınırlama getirildi! İşte 2023 yılın noter ücretleri alt ve üst sınırı
Gayrimenkul alacak ya da satacak olan vatandaşları ilgilendiren yeni düzenleme Resmi Gazete aracılığıyla yayınlandı. Yayınlanan düzenleme sonrasında noter ücretlerine belirli bir oranda sınırlama getirildi.

Emlak sektörünü hareketlendirecek Noterler Tarafından Düzenlenen Taşınmazın Satış Sözleşmelerine Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik kararı, Resmi Gazete’de yayınlandı. Artan emlak fiyatlarına ek olarak noter işlem ücretlerinden de gözü korkan vatandaş, bir süredir emlak alım satımından uzak durmaya çalışıyordu. Orta gelirliye yönelik başlatılan sıfır konut projesinin ardından noter işlem ücretlerine sınırlama getiren bir düzenleme de yapıldı.

Bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanan Noterler Tarafından Düzenlenen Taşınmazın Satış Sözleşmelerine Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik kapsamıyla birlikte emlak alışverişlerinde ödenen noter işlem ücretlerine belirli bir oranda sınırlama getirdi. Alt ve üst limit olarak belirlenen sınırlama söz konusu düzenleme ile bugün itibariyle yürürlüğe girdi.

ADALET BAKANLIĞI, NOTER ÜCRETLERİNİ DÜZENLEDİ

Pek çok düzenlemenin gerçekleşmeye başladığı 2023 yılının ilk ayında bir düzenleme de Adalet Bakanlığı’ndan geldi. Noter ücretlerini belirli bir sınır arasına hapseden yeni düzenleme kapsamında bu sınırlar da düzenlemenin yayınlandığı yönetmelik ile kamuoyuna duyuruldu.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısı ile yürürlüğe giren Noterler Tarafından Düzenlenen Taşınmazın Satış Sözleşmelerine Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik kapsamında Adalet Bakanlığı, 2023 yılı noter işlem ücretlerini duyurdu. Yeni yılda işlem ücretlerine sınır getiren ilgili bakanlık, yeniden değerleme oranına dikkat çekti.

2023 YILI NOTER ÜCRETLERİ BELLİ OLDU

Resmi Gazete’de yayınlandığı gün itibariyle yürürlüğe giren Noterler Tarafından Düzenlenen Taşınmazın Satış Sözleşmelerine Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik kapsamında bu yılki noter ücretleri belli oldu. Yönetmeliğe göre, noterler tarafından düzenlenecek olan satış sözleşmelerinde ücret en az 500 TL olabilecekken; en fazla 4 bin TL olarak belirlendi.

Düzenleme kapsamında dikkat çeken bir diğer madde, bundan sonraki yıllar için yapılacak olan zam oldu. Adalet Bakanlığı, noter ücretlerinin bu yıldan itibaren yeniden değerleme oranı ile artmasına karar verdi. Öte yandan aynı düzenleme kapsamında satış sözleşmesinin düzenlenmesine ilişkin başvuruların yalnızca Noterler Birliği’nin e-Devlet Kapısı aracılığıyla verdiği e-Randevu hizmeti ile yapılmasında karar kılındı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.