Gaziantep'te EYT Sonrası Ev Hanımlarına Emeklilik Yolu Açıldı! E-Devletten Başvuru Yaparak Emekli Olabilirsiniz!

Gaziantep'te EYT Sonrası Ev Hanımlarına Emeklilik Yolu Açıldı! E-Devletten Başvuru Yaparak Emekli Olabilirsiniz!
Yeni yılla birlikte yapılan müjdeyle beraber milyonlarsa insan EYT düzenlemesi ile emekli olma şansı yakaladı. 2023 yılında emeklilere de %30 zam yapılmıştı. Bu EYT müjdesi ile hiç çalışmamış olan ev hanımları da emekli olmanın hayalini kuruyor. Aslında ev hanımlarının emekli olması imkansız değil. Bunun için 3 farklı yol bulunuyor. İşte detaylar...

2023 yılıyla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan EYT’lilere emeklilik müjdesini verdi. Bu müjdeyle birlikte ev hanımları da emeklilik hayallerini düşünmeye başladı. Hayat şartları sebebiyle hiç çalışmamış olan ve sigorta girişi olmayan çok fazla ev hanımı bulunmakta. Fakat herhangi bir çalışma geçmişi olmasa da ev hanımları da artık emekli olabilecek. Peki nasıl?

DOĞUM BORÇLANMASI

Bu fırsata göre ev hanımlarının önlerinde 3 seçenek bulunuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’na göre ev hanımları vergisiz esnaflık, isteğe bağlı sigorta veya doğum borçlanmalarıyla emekli olma şansı kazanabilirler. Bu emeklilik seçenekleri için e-Devlet üzerinden başvuru yapılabilir.

Eğer çocuğunuz varsa ve hiç sigorta geçmişiniz yoksa doğum borçlanması ile emekli olabilirsiniz. Doğum öncesi sigorta girişi olan kişiler, doğumdan sonra geçen sürenin 2 yıllık kısmını borçlanabilir. Ayrıca doğum borçlanmasından en fazla 3 çocuklu anneler faydalanabiliyor.

VERGİSİZ ESNAFLIK

Ev hanımlarının emeklilik konusundaki ikinci şansı ise vergisiz esnaflık. Bu sayede ev hanımları esnaf muafiyet belgesi alıp vergiden muaf olma hakkı kazanabilirler. Herhangi bir iş yeri açmadan perakende ticaret işi yapanlar, gezici olarak meslek yapanlar, motorlu taşıt kullanmamak ve evlerde işçi almamak şartı ile üretim yapıp atarak vergiden muaflık sağlayabilirler. Bu yöntemi kullanacak kişiler vergi dairelerine başvuruda bulunup ‘Esnaf Muafiyet Belgesi’ne sahip olabilirler. Bu belgeye sahip olan kişiler isteğe bağlı sigortalı da olabilir.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA

Üçüncü ve son yöntem ise, isteğe bağlı sigorta. Bu ev hanımları Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurup, isteğe bağlı sigortalı olabilmektedirler. Ancak bu kişilerin her ay düzenli bir şekilde prim ödemesi yapması gerekmektedir. Ödenecek prim tutarını alt ve üst sınır arasında kişi kendisi belirliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.