Sigaraya Dev ZAM yapıimıştı! Sigara zammı sonrası güncel fiyatlar! En ucuz sigara kaç lira oldu?

Sigaraya Dev ZAM yapıimıştı! Sigara zammı sonrası güncel fiyatlar! En ucuz sigara kaç lira oldu?
Türkiye Tekel Bayileri Platform Başkanı Özgür Aybaş, geçtiğimiz günlerde sigara fiyatlarına zam yapılacağını duyurmuş, ardından tütün ürünlerine zam gelmişti. Yapılan zam sonrasında güncel sigara fiyatları merak konusu oldu.

Sigaraya yapılan ÖTV zammının tartışması hala sürüyor. Ocak ayının ilk haftasında sigara fiyatlarına yapılan zam sosyal medyanın gündeminden düşmedi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yıl sonu enflasyon rakamları sonrasında ÖTV oranlarında artış yaşandı. Her yıl olduğu gibi yeni yılda da ÖTV oranlarının sigara fiyatlarına zam olarak yansıması kaçınılmaz oldu. Sigara fiyatlarında yapılan artışla birlikte sigara tiryakileri güncel fiyatları merak ediyor. Türkiye Tekel Bayileri Platform Başkanı Özgür Aybaş’ın sigaraya 4 lira zam yapılacağı duyurusundan sonra güncel sigara fiyatları ne kadar oldu?

Sigaraya 4 TL Zam Geldi

Bir süredir tartışılan sigara zammı 5 Ocak 2023 tarihinde resmiyet kazandı. Bu tarihten itibaren geçerli olmak üzere Philip Morris, BAT ve JTI sigara grubuna 4 lira zam yapıldı. Sigara fiyatlarındaki artışın ardından güncel fiyat listesi merak edildi. Sigara ve alkollü içki fiyatlarına 6 ayda bir yurtiçi üretici fiyatları kadar arttırılan otomatik Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) güncellemesi yapılıyor. ÖTV’deki otomatik artışla birlikte sigara ve alkollü içki fiyatlarına zam yapılması kaçınılmaz oluyor.

En Ucuz Sigara Ne Kadar Oldu?

ÖTV’deki değişiklik nedeniyle sigara fiyatlarına yapılan zammın detayları belli oldu. Geçen sene en ucuz sigara fiyatı 29.5 lirayken ÖTV’nin 6 aylık yurtiçi üretici fiyatları oranına göre yani yüzde 22.28 arttırılması sonucunda 32 liraya çıktı. ÖTV zammı sonrası sigara ve alkol zammı ile ilgili detayları Rahim Ak açıkladı.

Ak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada sigara fiyatında yüzde 63 olan nispi vergiye dokunulmazken, asgari maktu vergi 0,7916 liradan 0.9680 liraya çıktı. Bu sayede 20 adet sigara bulunan 1 paket sigaranın asgari maktu vergisi 19.36 liraya ulaştı. Sigara fiyatını belirleyen diğer kriter satış fiyatının yüzde 63’ünün asgari maktu tutarı aşamaması oluyor. Bu kapsamda en ucuz fiyatının 30.73 TL altına inmesi mümkün olmazken bu rakam KDV ile birlikte 32 liraya kadar çıkıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.