Gaziantep'te Baklava Fiyatlarına Neden Zam Yapıldı? Gaziantep Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar Baklavacılar Odası Başkanı Abdulkadir Katmerci: “ Baklavaya zamma mecbur kaldık”

Gaziantep'te Baklava Fiyatlarına Neden Zam Yapıldı? Gaziantep Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar Baklavacılar Odası Başkanı Abdulkadir Katmerci: “ Baklavaya zamma mecbur kaldık”
Yılın ilk günlerinde gelen zam ile baklavanın tadı iyice kaçarken, Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar Baklavacılar Odası Başkanı Abdulkadir Katmerci, yaptıkları zammı kendilerinin de istemediğini belirtti. Katmerci, “Artan maliyetler nedeniyle zamma mecbur kaldık.” dedi.

2022 yılında sürekli gelen zamlarla haber olan baklavacılar, yeni yılın ilk günlerinde yaptıkları zamla baklavanın tadını iyice kaçırdılar.. Geçtiğimiz ay kilosu 340 TL’den satılan baklavanın yeni yılda kilosu, 400 lira oldu. Bülbül yuvası ise 580 liradan satılmaya başlandı.

Açıklanan asgari ücret ile maliyetlerin giderek arttığını ve bu maliyetler karşısında zam yapmak zorunda kaldıklarını belirten baklavacılar yaptıkları zammı kendilerinin de istemediğini söylediler.

Yüzde 30 zam yaptıklarını belirten Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar Baklavacılar ve Kafeteryacılar Esnaf ve Sanatkârları Odası Başkanı Abdulkadir Katmerci, “Bizde fiyat güncellemesi yüzde 30 civarında geldi. Yeni fiyat tarifemiz 370 lira oldu. Fiyatlardaki hızlı artışın nedeni asgari ücretin artışıdır. Kalifiye elamanlara asgari ücret veremiyoruz. Yetişmiş ustalarımıza da asgari ücretin bir buçuk iki kat üstünü veriyoruz “ifadelerini kullandı


Dükkân kiralarının belirli bir aşaması olması gerektiğini söyleyen Katmerci, “Bunun üzerine biliyorsunuz ki ev kiralarında yüzde 25’lik bir zam yapma kanunu var. Ama dükkan kiralarında öyle bir kanun olmadığı için yüzde 100 hatta yüzde 200’lük bir kira artışı var. Bunun üzerine sade yağın fiyatı son üç ay içerisinde 150 liradan 250 liraya çıktı. İşçiliği var, SGK bağ kur primleri güncellendi. Antep fıstığımız sezonunda 300-350 bandındayken şu anda 550 liraya çıktı. Böyle girdilerin kalem arttığı bir ortamda mecbur kalıyoruz. Fiyat güncellemesi yapıyoruz. Bundan bizler de memnun değiliz, vatandaşımız da memnun değil. SGK primlerinin ödenebilir durumda olması bağ kur primlerinin ödenebilir olması ve işletmelerin kiralarının belirli bir aşamayı geçmemesi lazım. Gerçekten esnafa bire bir temas edecek uygulamalar bekliyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.