Emekli maaşlarına seyyanen zam geldi: o kişilere ödenen rakam 4 bin 125 TL’ye çıktı! Her ay veriliyor…

Emekli maaşlarına seyyanen zam geldi: o kişilere ödenen rakam 4 bin 125 TL’ye çıktı! Her ay veriliyor…
SGK tarafından ödenen emeli aylıklara bu yıl gelen refah paylı zammın yanı sıra en düşük emekli maaşı da arttı. Artıştan etkilenen dul ve yetim maaşlarının zamlı tutarları belli oldu.

Asgari ücrete gelen yüzde 54’lük zammın yankıları iş dünyasında devam ederken; yankıları süren bir başka zam olayı da memur ve emekliler cephesinde gerçekleşti. Yeni yılda 2022 yılının enflasyon rakamlarının son yarıda yüzde 16’da kalması refah payını kaçınılmaz kıldı. Refah payı ile birlikte yüzde 30 zam alan memur ve emeklilerden bir kesimin zam oranı yüzde 57’yi buldu.

Gelen zamlar sonrası emekli olan kişilerin hayatını kaybetmesi halinde çocuk ve eşlerinin alabildiği maaşlar da artış yaşadı. Kamuoyunda dul ve yetim aylığı olarak da bilinen bu maaşlar da yüzde 30 oranında arttı. Ancak, sadece bir emekli maaşı rekor zamla yüzde 57 oranında artış yaşadı. Bu zam sonrası da dul ve yetim aylığı etkilendi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINDAKİ ARTIŞ YÜZDE 57

SSK (4A) ve Bağ-Kur (4B) ile Emekli Sandığı (4C) ve memurların maaş artış oranı yüzde 30 olarak geçtiğimiz hafta kesinleşti. Gelen zam sonrası gözler en düşük emekli maaşına çevrilmişti ki, o da geçtiğimiz çarşamba günü netleştirilerek, kamuoyu ile paylaşıldı.

2022 yılında en düşük 2.500 TL olan emekli maaşı, 2023 yılı ocak ayı itibariyle 5.500 TL’ye kadar yükseldi. Böylelikle emekli maaşlarının en düşüğüne gelen zam oranı yüzde 54’lük asgari ücret artışını da gerisinde bırakarak, yüzde 57’ye ulaştı. Bu zamdan dul ve yetim aylığı alan kişiler de eklendi.

DUL VE YETİM AYLIĞI EN DÜŞÜK 1.375 TL’Yİ BULDU

Eşinden ya da babasından dul veya yetim maaşı alan kişilerin de maaşlarına gelecek olan zam oranı netlik kazandı. Yüzde 30 artış alacak olan dul ve yetim maaşı alan kişiler, en düşük taban maaş uygulamasından yararlanması halinde yüzde 57’lik bir zam alacak. Uzmanlar, hisse payına göre 2023 yılı taban dul ve yetim maaşlarına hesapladı.

5.500 TL’ye yükselen en düşük emekli maaşı sonrası en düşük yüzde 25 oranından maaş alan dul ve yetimler için aylık ödeme 1.375 TL’yi buldu. Yüzde 50 maaş alanlar için bu tutar 2.750 TL iken; yüzde 75 maaş alanlar için ise bu tutar 4.125 TL’ye ulaştı. Öte yandan taban uygulamanın üzerinde maaş alanların maaş tutarına yüzde 30 eklemesiyle yeni maaşı ortaya çıkacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.