Süre geçmesi bir şeyi değiştirmiyor! E-Devlet’ten başvuru yapan kredi kullanıcıları hemen geri alabiliyor! Yalnızca bu adımları takip edin…

Süre geçmesi bir şeyi değiştirmiyor! E-Devlet’ten başvuru yapan kredi kullanıcıları hemen geri alabiliyor! Yalnızca bu adımları takip edin…
Kredilerden alınan sigorta primlerini geri almak isteyen vatandaşların e-Devlet Kapısı üzerinden başvuru yapması gerekiyor. İşte hayat sigortası primini adım adım geri alma…

Daha önce bankaların zorunlu tuttuğu hayat sigortası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yapılan son düzenlemeler ile birlikte isteğe bağlı hale getirildi. Başka bir deyişle, isteyen kişilerin sigortalı isteyen kişilerin ise sigortasız bir şekilde kredi kullanımı mümkün hale geldi. Öte yandan sigortalı kredi kullanan vatandaşların sonradan sigorta primlerini bankadan alabileceği ortaya çıktı.

Sigortalı kredi kullanımlarında daha düşük faiz veren bankalar, vatandaşların sigortalı bir şekilde kredi çekmesi talebini arttırdı. Bu nedenle konut kredilerinden ihtiyaç kredilerine kadar pek çok kredi türünde sigortalı kredi çeken vatandaşlar, kredisi devam ettiği sürece sigorta primlerini geri talep edebiliyor. Bankadan bankaya göre değişiklik gösteren bu sigorta primlerini geri almak için ise e-Devlet Kapısı’nı kullanmak gerekiyor.

HAYAT SİGORTASI PRİMLERİNİN GERİ İADESİ İÇİN E-DEVLET

Aslında sigortalı bir şekilde kredi kullanmak sadece faiz açısından değil, olası bir durumda kredinin temin edilmesi açısından da önem taşıyor. Zira kredi kullanımlarında yapılan sigortalar, kişinin ölümü halinde devreye giriyor ve böylelikle kişilerin kredi borcu yasal mirasçılarına kalmamış oluyor. Ancak kredisini ödemeye devam eden ve hayatta olan kişiler, sigortayı kredi öderken iptal ettirebiliyor.

Kredi kullanımlarında yaptırılan sigortanın iptali için önce sigorta olup olmadığını sorgulamak gerekiyor. Bunun için e-Devlet’ten ‘Hayat Sigortası Poliçe ve Tazminat Bilgileri Sorgulama’ hizmetine giriş yapmanız ve burada çıkan sigorta poliçelerinden ‘Detaylı Bilgi’ye tıklamanız şart. Burada ‘Poliçe Durum’u ‘Yürürlükte’ yazıyorsa, bu sigorta priminin iadesi için başvuru yapabileceğiniz anlamına geliyor.

HAYAT SİGORTASI PRİMLERİNİN GERİ İADE TAKİBİ İÇİN DE E-DEVLET

Sigorta primlerinizi alabileceğinizi sorgulama işlemi ile öğrendikten sonra yeniden e-Devlet üzerinden arama kısmına ‘Sigortacılık ve Özel Emeklilik Şikayet Başvuru ve Takibi’ yazarak, bu hizmete giriş yapmanız gerekiyor. Buradan açacağınız ‘Yeni Başvuru’ ile sigorta primlerinizin iadesini talep edebilirsiniz.

Sigorta primlerinin iadesine ilişkin yasal süreç e-Devlet Kapısı üzerinden başlatılabildiği gibi sürecin takibi de e-Devlet aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor. Başvuru bilgilerinin eksiksiz doldurulması halinde ödenen sigorta primleri, kısa sürede vatandaşlara geri iade ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.