Kadınlar Başvuru Yapınca Devlet Hemen Bağlıyor! Zam Sonrası Ayda 4 Bin 125 TL’ye Kadar Maaş Veriliyor!

Kadınlar Başvuru Yapınca Devlet Hemen Bağlıyor! Zam Sonrası Ayda 4 Bin 125 TL’ye Kadar Maaş Veriliyor!
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ödediği maaşlardan biri olan dul ve yetim aylığı zam oranı netleşti. İşte 2023 yılı dul ve yetim aylığı tutarları…

Türkiye’de her yıl iki kere zam alan memur ve emekli maaşlarının alacağı zam geçtiğimiz hafta yüzde 30 olarak kesinleşti. Bu oranda zam alan bir başka maaş olan dul ve yetim aylığı ise, eşi ya da babası vefat eden kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) alabildiği maaşlar oldu. Başka bir deyişle SGK emeklisi olan kişinin vefatı halinde eşi ya da çocuğu tarafından alınmaya devam eden aylıkların güncel tutarı açıklandı.

Belirli şartlarda eş ve çocuklara bağlanan SGK emekli aylığı, belirli oranlarca verilmeye devam ediliyor. Yüzde 100’ünü alamayan eş ve çocuklar, maaştan yararlanan kişi sayısına göre değişmekle birlikte yüzde 25 ile yüzde 75 arasında maaş alabiliyor. Bu kişilerin zammı da maaş oranına göre değişiklik gösteriyor.

DUL VE YETİM AYLIKLARINA YÜZDE 30 ZAM GELDİ

Geçtiğimiz hafta açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon verilerinin ardından emekli ve memur maaşları yaklaşık yüzde 16’ya dayandı. Bu oranın enflasyon karşısında düşük kalması nedeniyle verilen artış refah payı olurken; refah pay ile birlikte memur ve emekli maaşlarına yüzde 30 oranında zam yapıldı. Bu zamdan dul ve yetim aylığı alanlar da yararlandı.

Dul ve yetim aylığı alan kişilerin zamlı maaş tutarını bulmak için aldığı maaşa yüzde 30 oranında zam eklemesi gerekiyor. Zira dul ve yetim aylığı alanların zamlı maaşı aldıkları maaş tutarına göre değişiklik gösteriyor.

TABAN MAAŞ UYGULAMASI DUL VE YETİM AYLIKLARINI ARTIRDI

Öte yandan bir süredir SSK ve Bağ-Kur emeklileri için taban maaş uygulaması yapılıyor. Bu sene taban emekli maaşı 5 bin 500 TL yükseltildi. Bu da en düşük seviyeden maaş alan dul ve yetimlerin aldığı maaş oranını yükseltti.

Taban maaş alan dul ve yetimlerin maaştan yüzde 75 oranında aylık alması halinde 2023 yılı için alacakları tutar 4 bin 125 TL olurken, yüzde 50 oranında aylık alması halinde bu tutar 2 bin 750 TL’ye; yüzde 25 oranında aylık alması halinde ise bu tutar bin 275 TL’ye çıktı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.