Sigara Kullananların Ödeyeceği 2023 Yılı Vergisi Belli Oldu! Gelen Zammın 2,8 TL’si ÖTV’ye Gidecek! İşte Güncel Sigara Fiyatları…

Sigara Kullananların Ödeyeceği 2023 Yılı Vergisi Belli Oldu! Gelen Zammın 2,8 TL’si ÖTV’ye Gidecek! İşte Güncel Sigara Fiyatları…
Otomatik olarak yapılan 6 aylık Yİ-ÜFE artışı ile ortalama 4 TL zam almış olan sigaraların ne kadarının ÖTV zammından arttığı netleşti. İşte sigara zammı detayları…

2023 yılının ilk zammı tüpe gelirken, ikinci zammı alkole, üçüncü zammı ise sigaraya geldi. Yasa gereği 6 ayda bir Yİ-ÜFE artışı kadar yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı, bu yıl da otomatik olarak gerçekleştirildi. Yapılan zam sonrası sigara paketlerinin fiyatları 3 ile 4,5 TL arasında artış yaşarken, ortalama 4 TL zamlandı. Bu zammın ÖTV’den kaynaklı olan kısmı ise, uzmanlarca hesaplandı.

Otomatik olarak gerçekleştirilen altı aylık ÖTV artışına ek olarak gelen maliyet zamları sigara paketlerini 38 TL’ye kadar yükseltti. Gelen zam sonrası en düşük sigara fiyatı 32 TL olurken; en yüksek sigara fiyatı ise 38 TL’yi buldu. Gelen zammın ne kadarının ÖTV’den olduğunu merak eden vatandaşlara ise yanıt finans uzmanlarından geldi.

SİGARA ZAMMINI 2,8 TL’Sİ ÖTV’YE

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Ocak 2023 tarihinde açıklanan enflasyon verileri, 2022 yılının ikinci yarısında ölçülen Yİ-ÜFE’yi de ortaya koydu. TÜİK’e göre Yİ-ÜFE yılın ikinci yarısında yüzde 22,3 olarak kayda geçti. Bu da paket başı maktu vergi tutarı 0,7865 TL’den 0,9618 TL’ye, asgari maktu vergi tutarının ise 15,832 TL’den 19,360 TL’ye çıkmasına neden oldu. Bunun yanı sıra satış fiyatının yüzde 63’ünün yani nispi verginin 19,36 TL’nin altında olmaması şartı da gelen zammın yüksek olmasına neden olan bir başka faktör oldu.

Başka bir deyişle, iki aşamalı vergi sistemi nedeniyle gelen son zam sonrası sigaranın en düşük alabileceği fiyat hiç karsız 30,73 TL’ye yükseldi. Mali çarpanı ÖTV üzerinden alınan Katma Değer Vergisi (KDV) nedeniyle 6,8 kat oranına çıkan sigaralarda her 10 kuruşluk artış 68 kuruşa denk gelmeye başladı. Bu da uzmanlara göre 4 TL’lik sigara zammının 2,8 TL’sinin ÖTV’ye gitmesine neden oldu.

AB ÜLKELERİ SİSTEMİ VERGİ ORANINI DÜŞÜRDÜ

Türkiye’nin yanı sıra Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde kullanılan sistem, bizimkinden farklı olarak verginin paketlere daha düşük yansımasını sağlıyor. Başka bir deyişle AB’de gelen her 10 kuruşluk zam fiyatlara 68 kuruş yerine 20 kuruş olarak yansıyor. Bu da 4 TL fiyat artışı yerine; 1,2 TL’lik bir fiyat artışı ile aynı maliyeti çıkarabildikleri anlamını taşıyor.

Maktu vergi ağırlıklı sistemlerini kullanan AB’de maktu verginin toplam vergi içindeki payı yüzde 45’e ulaştı. Bu oran ise bizde sadece yüzde 3,2. Daha sade haliyle maktu vergi düştükçe enflasyonun tetiklenmesi kaçınılmaz. Bu da daha fazla zam anlamına geliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.