Gaziantep'te Kreş ve Okullarda acilen maske takılmalı uyarısı! Gaziantep'te Hastaneler ve sağlık ocakları grip salgını ile dolup taşıyor.

Gaziantep'te Kreş ve Okullarda acilen maske takılmalı uyarısı! Gaziantep'te Hastaneler ve sağlık ocakları grip salgını ile dolup taşıyor.
Grip vakalarının bütün dünyada 3 kat artarken, Gaziantep'te hastanelerin acilleri grip vakkalarıyla dolup taşıyor...

* Maske kullanılmaması vakaların kartopu gibi büyümesine neden oluyor

* Grip vakalarında çok inatçı bir enfeksiyonun söz konusu

* Antibiyotik iğne tablet ve şuruplar olmak üzere birçok grip ilacına da ulaşmakta güçlük çekiyoruz

* Eğer herkese bir Covid testi yapılsa belki vakaların yarısından çoğunun covid olduğunu görebiliriz.

 İlaç tedariğindeki sıkıntının artarak devam ettiği Türkiye’de Tüketici Hakları Derneği  Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, dikkat çeken uyarıda bulundu. Yılmaz, “En azından; okullarda ve toplu taşıma araçlarında acilen maske zorunluluğu getirmezseniz salgın daha da büyüyecek. Herkes hasta. Eğer herkese bir Covid testi yapılsa belki vakaların yarısından çoğunun Covid olduğunu görebiliriz” dedi. 

Grip vakalarının bütün dünyada 3 kat arttığını ve çok inatçı bir enfeksiyonun söz konusu olduğunu belirten Yılmaz, “Normalde sıradan bir grup vakası 1 haftada atlatılırken, birkaç haftaya hatta bir aya kadar uzayan vakalar görüyoruz. Birde şöyle bir sorun var Covid ile grip artık içine geçmiş durumda. Birden fazla virüs tipi ne yazık ki şu anda dolaşımda. Bunlar neler, derseniz rhinov virüs, adenovirüs ve RSV gibi virüsleri sayabiliriz.” dedi. 

YAKIN TEMAS ARTIŞA DAVETİYE ÇIKIYOR

“Şu anda salgının virüs vakalarının bu kadar yaygın olmasının temel sebeplerinden bir tanesi de maske kullanımının çok az olması” diyen Yılmaz, “Dolayı ve yakın temastan dolayı bulaşma hızı artarak devam ediyor. Geçtiğimiz iki yıl içerisinde mevsimsel grip vakaları tarihte gördüğümüz en düşük seviyedeydi. Bunun sebebi de toplumun maske kullanması ve mesafe ve hijyen kurallarına azami özen göstermesinden dolayıydı. Bugün geldiğimiz noktada maske kullanımının özellikle okullarda ve toplu taşıma araçlarında kullanımının belli bir süre zorunlu hale gelmesi acil bir ihtiyaç olarak önümüzde durmaktadır. Maske kullanılmaması vakaların kartopu gibi büyümesine neden olmaktadır. En azından mart ayına kadar maske kullanımını tekrar zorunlu olmalıdır. Kreş ve okullar, toplu taşıma araçlarında maske tekrar zorunlu hale gelmeli” şeklinde konuştu. 

BİRÇOK KALEMDE İLAÇLARA ULAŞIM ZOR

İlaç sorunun ciddi boyutlara ulaştığını anlatan Yılmaz, “Zaten birkaç aydan beri devam eden büyük bir tedarik sorunu yaşanıyor. Artan grip vakalarıyla beraber başta antibiyotik iğne tablet ve şuruplar olmak üzere birçok grip ilacına da ulaşmakta güçlük çekiyoruz. Bu sürece şu anda Türkiye'nin sorunu değil, Yunanistan Almanya ve İngiltere'de de bu saydığımız grup ilaçların tedariğinde de büyük sorunlar yaşanmakta. Ancak ülkemiz özelinde baktığımızda sorunun temelinde yatan şey ilaç fiyatlandırma politikasından kaynaklanmaktadır. Şöyleki, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde esas alınan Euro kuru 15 aralıkta 7,86 TL'den 10,75 TL'ye çıkarıldı. Ancak reel euro kurunun 20 TL olduğunu düşündüğümüzde bu fiyatlandırma yöntemiyle ülkemizdeki ilaç sorunun artarak devam edeceğini öngörüyoruz”

HER 4 İLAÇTAN BİRİNDE SORUN VAR 

Yılmaz devamla şunları söyledi: “Herkes hasta. Eğer herkese bir Covid testi yapılsa belki vakaların yarısından çoğunun Covid olduğunu görebiliriz. Sevindirici olan tek şey ise, Covidin öldürücü özelliğinin mutasyona uğrayarak azalması ve ağır bir grip tablosu şekline dönüşmesi. Grip grubu ilaçların yanısıra, reçetedeki her 4 ilaçtan bir tanesini bulamıyoruz. Astım, tansiyon. Kalp, kanser gibi ilaçların temininde de sorun devam ediyor. Reçetedeki her 4 ilaçtan birinde sorun yaşanıyor”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.