Gaziantep'te Ev Alacaklar DİKKAT! TAPU MASRAFLARI RESMEN UÇTU

Gaziantep'te Ev Alacaklar DİKKAT! TAPU MASRAFLARI RESMEN UÇTU
2023 yılına girilmesiyle her şeye zam geldiği gibi, emlak vergisi değerlerindeki artıştan ve döner sermaye işletmesi tarifesindeki değişikler nedeni ile tapu işlem masraflarında artış yaşandı. Tapu işlem masraflarında yaşanan artış ev alacak kişileri yakından ilgilendiriyor. İşte detaylar...

İstanbul Ticaret Odası Meclis üyesi ve emlak uzmanı olan Mustafa Hakan Özelmacıklı, 2023 yılında tapu masraflarındaki artışın nedenini döner sermaye işletmesi tarifesindeki değişiklikler ve emlak vergisi değerlerindeki artış olarak açıkladı. Özelmacıklı, tapu işleminin yapıldığı il ve ilçelerin yöresel katsayılarının farklı olduğunu ve bu sebeple tapu işlemleri sırasında tahsil edilen döner sermaye bedellerinin değiştiğini söyledi.

2023 YILI TAPU MASRAFLARI

Mustafa Hakan Özelmacıklı, 2022 yılında yeniden değerleme oranının %122,93 olduğunu söyledi. Döner sermaye ücreti hesabında esas alınan ve her yıl yeniden değerleme oranında arttırılan göstergenin ise 2023 yılında 233 TL’den 519 TL’ye yükseldiğini söyledi.

“Bu bedel satıştan ipoteğe tüm Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce sunulan hizmeti etkiliyor. Ayrıca 2023 yılında emlak vergisi yüzde 61,465 oranında artırılarak hesaplanacak. Bu iki değişim nedeniyle tapu işlemlerinin masrafları arttı” dedi.

İL VE İLÇELERDE FİYATLAR FARKLILIK GÖSTERİYOR

Tarife cetvelindeki yöresel katsayıların; il ve ilçelerin coğrafi ve ekonomik durumu, nüfusu, gelişmişlik seviyesi, işlem hacmi ve taşınmazların değeri dikkate alınmak suretiyle Bakanlıkça 0,50 ila 2,50 arasında değişebileceğini söyleyen Özelmacıklı, verdiği bu bilgiyi bir örnekle açıkladı.

“Örneğin İstanbul’un tüm ilçelerinde yöresel katsayı 2.5 kat olarak uygulanıyor. Buna göre 2022 yılında 582,50 TL olan satıştaki döner sermaye bedeli 2023 yılında bin 298,5 TL olarak tahsil edilecek. Burdur Kemer’de ise 259,5 TL olarak uygulanacak” dedi.

FİYATLAR İŞLEM TÜRÜNE GÖRE DEĞİŞİYOR

Özelmacıklı, döner sermaye bedelinin işlem türlerine göre farklı alındığını söyledi. Bir adet taşınmazda satış ve ipotek tesisinin tek bir talepte yapılması halinde; iki adet işlem ücretinin döner sermaye ücreti olarak tahsil edildiğini söyledi. Yetki alanı dışı tapu işlemlerinde ise; yetki verilen tapu müdürlüğünün yöresel katsayısı esas alınarak hesaplanan işlem ücretinin iki katı, döner sermaye ücreti olarak tahsil edildiği şeklinde bilgilere yer verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.