Kimse Bu Kadar Faydalı Olduğunu Tahmin Bile Etmiyordu! Araştırma Sonuç Verdi, Berberinin Pek Çok Hastalığa İyi Geldiği Ortaya Çıktı!

Kimse Bu Kadar Faydalı Olduğunu Tahmin Bile Etmiyordu! Araştırma Sonuç Verdi, Berberinin Pek Çok Hastalığa İyi Geldiği Ortaya Çıktı!
Çok sayıda tıbbi yararı bulunan berberin isimli bitki hakkında yapılan çalışmaların sonuçları herkesi şaşırttı. İşte berberin kullanım alanları ve yararları…

Doğada bulunan pek çok bitki, ilaç yapımında kullanılıyor. Alternatif tıptan bağımsız olarak ilaç ve sağlık sektörünün de ilaç üretiminde yararlandığı pek çok bitki ve bitki kökü bulunuyor. Bu bitkilerden biri olarak da bilinen berberin, ‘bitkilerde doğal olarak bulunan ve insan organizması üzerinde etkisi olan alkalin nitrojenli bir bileşik’ olarak tanımlanıyor.

Bilimsel adı Berberis vulgaris olan, halk arasında kadıntuzluğu olarak da bilinen bu bitki, pek çok hastalığa iyi geliyor. Kelimenin tam anlamıyla doğal bir biyoaktif madde olan berberin, genellikle Avrupa ve Asya ülkelerinde yetişiyor. Kırmızı, zehirsiz ve çok asidik tatta bir meyvesi bulunan berberin, zehirli yapraklar ile uzun ve ince dikenlerden oluşuyor.

BERBERİN PEK ÇOK ARAŞTIRMAYA KONU OLUYOR

Geleneksel Çin Tıbbında (TCM) ve Hint Ayurveda’da çok sık kullanılan bir bitki olan berberinin pek çok faydası bulunuyor. Bu faydaları ortaya çıkarmak için çalışan bilim insanları, berberini konu alan pek çok araştırma yapıyor. Özellikle enfeksiyonları, sindirim bozukluklarını ve enflamatuar hastalıkları tedavi etmek için kullanılan berberin, şimdilerde kilo vermek isteyenlerin de bir numaralı tercihi.

Hayvan deneyleri ve hücre kültürleri ile yürütülen çalışmalarda test edilen berberin son olarak ABD Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nin (MSK) araştırmasına konu oldu. Araştırma sonucunda ise, berberinin kolesterol, trigliseritler ve kan şekeri düzeylerini düşürebildiği görüldü. Ancak araştırma ekibi bu bulgularının sınırlı olduğunun altını çizdi.

BERBERİN TİP 2 DİYABET TEDAVİSİNDE KULLANILIYOR

Yapılan araştırmaların da gösterdiği gibi alternatif tıp alanında sıklıkla an şekeri düşürmek ve sindirim sorunlarını yok etmek için kullanılan berberin, şimdilerde ise tip 2 diyabete olan etkisiyle konuşulmaya başlandı. Son araştırmalara göre berberinin tip 2 diyabetin başlangıç ​​tedavisinde yaygın olarak kullanılan metformin ile karşılaştırılabilir bir etkiye sahip olduğuna dair bulgular ortaya çıktı.

Öte yandan metformin gibi kan şekeri düzeylerini düşürmek için çalışan berberin, şimdilerde araştırma gruplarınca tip 2 diyabetin hiperglisemi özelliğinden kaçınmaya yardımcı olmak için kullanılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.