EYT Düzenlemesi Ne Zaman Yürürlüğe Girecek? Tarih Belli Oldu mu?

EYT Düzenlemesi Ne Zaman Yürürlüğe Girecek? Tarih Belli Oldu mu?
Emeklilikte yaşa takılan milyonlarca kişi EYT haberini bekliyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının ardından EYT müjdesi duyurulmuş oldu. Peki EYT ne zaman meclise gelecek?

EYT haberi 8 Eylül 1999’dan önce çalışmaya başlayanları kapsayacak. EYT’de herhangi bir yaş sınırlaması olmayacak. Yapılan düzenlemenin gelecek hafta Meclis’e gönderilmesi bekleniyor. Bu açıklanan düzenlemeden ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi faydalanabilecek. Teklif öncelikle TBMM Plan ve Bütçe Komisyon’una iletilecek, sonrasında ise Genel Kurul süreci başlayacak.

NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Yeni açıklanan EYT düzenlemesinin ise ocak ayı içerisinde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yasa öncelikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak.

Kıdem tazminatı ödemeleri için işverenlere Kredi Garanti Fonu’ndan destek sağlanacak. Emekli olsa bile çalışmaya devam eden işçiye özel 5 puan SGK destek primi yapılacak. EYT kararı henüz yürürlüğe girmediği için başvurular şu an yapılamıyor. Karar resmileştikten sonra başvurular e-devlet üzerinden yapılabilecek.

EYT KARARININ DETAYLARI NELER?

  • Yapılan düzenleme, 8 Eylül 1999’dan önce çalışmaya başlayanları kapsıyor.
  • Kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık çalışma süresi ve de 5.000 prim gününü tamamlamış olanlar emeklilik hakkını elde etmiş olacak.
  • Emekli olan kişilerde yaş şartı aranmayacak.
  • Kıdem tazminatı ödemesi için işverenlere Kredi Garanti Fonu’ndan destek sağlanacak.
  • Emekli olup da çalışmaya devam eden işçilere özel 5 puan SGK destek pirimi indirimi sağlanacak.

EYT’LİLERİN MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Emekli aylıkları kişilerin çalışma süresi ve prim gün sayısına göre değişiklik göstermektedir. Burada 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası çalışma sürelerine göre farklılıklar söz konusu olabilmekte. E-Devlet’te ne kadar emekli aylığı alınacağına dair yapılan sorgulamalarda çıkan seviye, bağlanacak olan aylığa yakın olan seviye olarak gösteriliyor.

Her şeyden önce yeni yasanın yürürlüğe girmesi gerekiyor. Genel Kurul süreci tamamlandıktan sonra yasa Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girecek. Yasanın yürürlüğe girdiği ay, dilekçe verenlerin ilk maaşları, dilekçeyi takip eden ayın birinci gününden itibaren ödenecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.