Gaziantep'te Kira Artışları Esnafı Korkutuyor! TÜİK Rakamları Açıkladı, 10 Bin TL’lik Kira 17 Bin 231 TL’ye Kadar Çıkabilir!

Gaziantep'te Kira Artışları Esnafı Korkutuyor! TÜİK Rakamları Açıkladı, 10 Bin TL’lik Kira 17 Bin 231 TL’ye Kadar Çıkabilir!
Belli olan enflasyon rakamları sonrasında gözler kira artış oranına çevrildi. İşyeri kiracılarını hala etkileyen kira artış oranına karşı bir önlem alınması beklenirken; gözler Ankara’ya çevrildi. İşte detaylar...

Pandemi döneminin en olumsuz etkilendiği sektörlerinden biri de emlak piyasası olmuştu. Emlak piyasasına gelen zamlar, kiraları fahiş rakamlara ulaştırmış ve bu nedenle de ilgili bakanlıklar bir komisyon kurarak kira artış oranını sabitlemişti. Buna göre, kira artış oranı temmuz 2023’e kadar yüzde 25 uygulanacakken; bunun yalnızca konut kirasını kapsaması nedeniyle esnaf ve işletme sahiplerinin mağduriyeti sürüyor.

Yüksek enflasyonun tetiklediği yüksek kira artışı bu kez işletme sahiplerini vurdu. İşletmeleri veya işyerleri kirada olan binlerce kişi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafındanaçıklanan kira artış oranı sonrası bir düzenleme bekleyişi içerisine girdi. 12 yıllık artışa endeksli kira fiyat artışları konutlar için yüzde 25 ile hala sınırlı olurken; bu oran ticari kiralarda on iki aylık ortalamalara göre yüzde 72,31’e ulaştı.

TİCARİLER İÇİN KİRA ARTIŞ ORANI YÜZDE 72,31 OLARAK GERÇEKLEŞTİ

Geçtiğimiz haziran ayında yapılan sabit kira artış oranı düzenlemesinin ardından ticari kiraları etkileyen ek bir düzenleme gerçekleştirmedi. Bu nedenle bir önceki yılın Aralık ayına göre 64,27, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 64, 27 olan enflasyon, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 72,31 olarak gerçekleşerek, kira artış oranını ticaret yapan herkesin işletmesi için geçerli. Başka bir deyişle, bu ayın kira artış oranı yüzde 72,31 olarak gerçekleşti.

TÜİK’in açıkladığı TÜFE rakamları, ticari kiralar için en yüksek zam oranının yüzde 72,31 olduğunu ortaya koydu. Ancak işletme sahipleri ve esnaf tarafından oldukça yüksek bulunan bu oranla ilgili de yasal düzenleme yapılması için çağrılar başladı.

YENİ KİRA ARTIŞ ORANI BİR AYDA 7 BİN 231 TL ARTIŞ DEMEK

Yeni kira artış oranını oldukça yüksek bulan esnaf ve işletme sahipleri, bir düzenlemenin de kendileri için yapılmasını talep etti. Henüz konuya ilişkin Ankara’dan bir yanıt gelmezken; yeni kira artış oranının çıkaracağı maliyet de hesaplandı.

Yeni kira artış oranına göre 10 bin TL işyeri kirası ödeyen bir vatandaştan ocak ayında 17 bin 231 TL’ye kadar kira istenebilecek. Bu da yıllık kiranın 206 bin 772 TL’ye çıkması demek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.