2023 Yılında Dul ve Yetim Aylığı Ne Kadar Oldu? Dul ve Yetim Aylığı Maaşı Kesinleşti mi?

2023 Yılında Dul ve Yetim Aylığı Ne Kadar Oldu? Dul ve Yetim Aylığı Maaşı Kesinleşti mi?
2023 yılında açıklanan enflasyon oranlarıyla birlikte dul ve yetim aylıklarının ne olacağı da merak konusuydu. Erdoğan’ın yaptığı açıklama ile birlikte bu oran %25’e yükseltildi. Ertesi gün yapılan konuşmada oranın kesin olarak %30 olduğu açıklandı. Bu emekli ve memur maaşlarındaki zam oranıyla birlikte yetim ve dul aylıkları da %30 oranında zamlanmış oldu. Peki bu hesapla birlikte yeni yıldaki dul ve yetim aylığı ne kadar olacak? Detaylar haberde…

Aralık ayı enflasyon oranlarının da açıklanmasından sonra yüzlerce insan gözlerini Erdoğan’ın zam açıklamasına çevirdi. Enflasyon rakamı açıklandı. Bu oranla beraber zam oranı %15 olarak hesaplanmıştı. Refah payıyla birlikte bu zam oranı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından %30 olarak güncellendi. Emekli ve memur maaşının %30 oranında yükselmesi ile birlikte dul ve yetim zam oranı da %30 olarak artmış oldu.

2023 YILI DUL VE YETİM AYLIĞI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açıklanan enflasyon oranından sonra %15 olarak belirtilen zam oranını refah payı ile %25 seviyesine yükseltti. Diğer gün oran %5 daha yükseltilerek son olarak %30 seviyesinde karar kılındı. Bu hesaba göre güncel olan en düşük dul ve yetim aylığı 877 TL idi. %30 zam ile beraber yetim ve dul aylığı 1.140 TL’ye yükselmiş oldu.

Güncel olan en yüksek dul ve yetim aylığı ise 3.228 TL idi. Yeni oran ile bu aylık maaş 4.196 TL olarak belirlenmiş oldu.

DUL MAAŞ AYLIĞI ALMA KOUŞLLARI NELERDİR?

Dul maaşı alabilmek için kişinin bazı şartları da yerine getirilmesi gerekiyor.

  • Ölüm aylığı için ölen eşin en az 1800 gün birikmiş yaşlılık ve ölüm sigortası primi
  • SGK’lı kişilerde en az 5 yıl sigorta şartı ve 900 günlük prim şartı

Bunların dışında ölen kişinin eşinin çalışıyor olması ya da emekli olması durumunda ödenen miktarlarda değişiklik olabiliyor. Çalışmayan ya da emekli olmamış olan bir eş, ölen eşinin maaşının %75’ini alabiliyor. Fakat eğer eş çalışıyor ise ölen eşin maaşının %50’si alınıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.