Sosyal medya bu konuyla çalkalanmıştı: Lozan’ın gizli maddeleri TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un da gündemindeydi! “Gizli madde meselesi…” Neler oluyor?

Sosyal medya bu konuyla çalkalanmıştı: Lozan’ın gizli maddeleri TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un da gündemindeydi! “Gizli madde meselesi…” Neler oluyor?
Sosyal medyanın son zamanlarda tartıştığı Lozan’ın gizli maddeleri meselesi TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a soruldu. Başkan Şentop, konuya açıklık getirdi.

Sosyal medya sadece magazinin gündemini belirlemiyor. Son zamanlarda siyasetin de gündemini belirlemeye başlamış olan sosyal medya platformlarında şimdilerde bir süre önce ortaya atılan “ Lozan Antlaşması’na ekli gizli maddelerde, Türkiye’nin altın, bor ve petrol başta olmak üzere madenlerini çıkarması yasaklandığı için biz bunlardan yararlanamıyoruz. 2023’ten itibaren madenlerimizi çıkarıp kullanarak zengin bir ülke olacağız” iddiası tartışılmaya başlandı. Tartışmalar, kısa sürede Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) de gündemine geldi.

Sosyal medyanın bir süredir tartıştığı iddialar, 2023’ün ilk dakikalarından itibaren “Süre doldu, hadi madenleri çıkarın” esprisi ile özellikle Twitter isimli sosyal medya platformunun en çok konuşulan konusu haline geldi. Bu konunun TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a sorulması ise, iddiaların gerçek olup olmadığını ortaya çıkardı. 1923 yılında imzalanan antlaşmaya ilişkin konuşan Şentop, net ifadeler kullandı.

“LOZAN 100 YILLIK BİR ANLAŞMA DEĞİL”

TBMM’nin yeniden faaliyete geçtiği gün basın mensuplarının sorularını yanıtlayan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, sosyal medyayı çalkalayan iddialar ile karşı karşıya kaldı. Kendisine yöneltilen Lozan Antlaşması’nın gizli maddeleri iddiasını espri olarak algıladığını bildiren Başkan Şentop, Lozan’ın 100 yılık bir anlaşma olmadığının altını çizdi. Süre meselesi ve gizli madde meselesinin kesinlikle yanlış olduğunu bildiren Şentop, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Süre meselesi söz konusu değil, anlaşmada böyle bir şey yok. Gizli madde meselesi de hukukçular açısından tuhaf karşılanacak bir durum. Çünkü, bir anlaşma yapıldığı zaman bu anlaşma, o imzalayan ülkelerin parlamentolarına gelir, orada onaylanır. Gizli olan bir hüküm nasıl parlamentoda onaylanacak, kim bakacak, değerlendirecek de onay verilecek? Uluslararası anlaşmalarda gizli bir hüküm olamaz. Gizli hüküm denilen bir şey varsa anlaşma değildir; anlaşma metninden değildir zaten. Böyle bir şey yok. Süreli de değil, bir uluslararası anlaşmanın gizli maddesi de olamaz; Lozan’ın da yok.”

“BU GAYET LÜZUMSUZ BİR TARTIŞMA”

Hiç kuşkusuz sosyal medyanın yükselişinden bu yana yani 2000’li yıllara damga vuran bir tartışma olan Lozan Antlaşması tartışmasına ilişkin de konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, kendisine yöneltilen “Neden Lozan Antlaşması sık sık böyle tartışılıyor?” sorusunu da yanıtsız bırakmadı. Tartışmanın lüzumsuzluğuna değinen Başkan Şentop, tartışmaya noktayı şu ifadeler ile koydu:

“Böyle eksantrik tarih yorumları yapanlar var; biraz dikkat çekici, sıra dışı… Ama bunun, özellikle hukukla ilgili bir olaysa söz konusu olan, hukuki realiteden kopmaması lazım. Bir uluslararası anlaşma, bu kadar çok ülkenin hükümetlerinin imzaladığı, meclislerine giden, oralarda görüşülen bir anlaşmanın gizli maddesi nasıl olabilir? Gizli madde olduğu iddia edilen şeyler varsa da bunlar anlaşma değildir, anlaşma hükmü olamaz. Bu gayet lüzumsuz bir tartışma.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.