2023 Engelli Maaşı Evde Bakım Parası Ne Kadar Oldu? Engelliği Aylığı Kaç Lira?

2023 Engelli Maaşı Evde Bakım Parası Ne Kadar Oldu? Engelliği Aylığı Kaç Lira?
Engelli maaşı evde bakım parasıyla engelli aylığı bazen karıştırılabiliyor. Evde bakım parası memur maaşları baz alınarak güncellenmektedir. Öte yandan engelli aylığı ise asgari ücret ile sabitlenmiştir. Asgari ücretle sabitlenmiş olan engelli aylığı şartlarının içerisinde engellik oranları da bulunmaktadır. 6 aylık enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra 2023 engelli evde bakım parası ne kadar oldu? İşte merak edilen o miktar…

2023 yılı evde bakım parası alanların merak ettiği zam, enflasyon oranlarının açıklanmasından sonra gündeme geldi. Zam oranları belli oldu. Engelli evde bakım maaşı 2023 yılında, 2022 Aralık ayı enflasyon rakamlarının %1,18 artmasından sonra son şeklini almış oldu.

2023 YILI ENGELLİ MAAŞI EVDE BAKIM ÜCRETİ

Bakıma muhtaç olan, engelli veya ihtiyaç sahibi kişilerin her ayın 15 ila 30’u arasında almış olduğu evde bakım maaşlarına da memur zamları sonrasında zam gelmiş oldu. Sistemde yaşanmış olan değişiklik ve güncellemeler ile birlikte en düşük evde bakım parası Temmuz aylarında 3.336 TL olarak açıklanmıştı. Asgari ücrete de gelmiş olan %54,66’lık zam da göz önüne getirildiğinde evde bakım desteği 3.885 TL’ye çıkacak. Bu destek faydalanmak da asgari ücretteki artış ile beraber daha basit bir hal aldı. Ev içerisindeki kişi başı gelirin bundan sonra 3.666 TL yerine 5.771 TL’den daha az olması bekleniyor.

2023 ENGELLİ AYLIĞI

Engelli aylığı, evde bakım parası ile karıştırılmamalıdır. Engellik oranlarına göre belirlenmekte olan engelli aylıkları tamamen asgari ücretle endesklidir. Yılın başında asgari ücrete %54,66 oranında zam gelmişti. Bu nedenle 1112 TL olan %40 ila 69 arasında engelli kişilerin maaşları 1742 TL’ye, 1687 TL olan %70 ve daha üzeri oranda olan engelli kişilerin maaşları ise 2.614 TL rakamına yükselmiş oldu.

ENGELLİ MAAŞI ŞARTLARI NELERDİR?

Kişi engelli maaşı almak istiyor ise en az %40 oranında engel durumunun bulunması ve maddi anlamda yetersiz olması gerekmektedir. Böyle bir durumda kişi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuruda bulunabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.