2023 Yılı Güncel Sigara Fiyatları Ne Kadar Oldu? ÖTV Zammı Sonrası Sigaraya Kaç Lira Zam Geldi?

2023 Yılı Güncel Sigara Fiyatları Ne Kadar Oldu? ÖTV Zammı Sonrası Sigaraya Kaç Lira Zam Geldi?
Asgari ücrette yaşanan yükselme nedeniyle ÖTV’den beklenilen artışla birlikte sigaraya da zam konusu da gündeme geldi. Yeni yıldan önceki sigara fiyatları ile bu yılın başında sigara fiyatları değişiklik gösterebilir. Peki bu fiyatlar kaç liraya yükselecek? İşte 2023 yılı sigara fiyatları…

2023 yılı sigara fiyatlarının ÖTV zammıyla beraber artması beklenmekte. Hem enflasyon oranlarındaki artış hem de asgari ücrete yapılmış olan zamların ardından Ocak ayıyla birlikte sigarada yeni fiyat artışları beklenmeye başlandı.

2023 YENİ SİGARA FİYATLARI NE?

Yılın son aylarında Kasım 2022 enflasyonu oranı %84,38 şeklinde açıklanmıştı. Aralık ayıyla birlikte bu oran %64,27 olarak açıklandı. Hem bu oran nedeniyle hem de ÖTV zammı dikkate alınarak gerçekleştirilecek yeni zam fiyatlarıyla beraber sigaranın da bu zamlardan etkilenmesi bekleniyor.

Kasım ayı itibari ile Yİ-ÜFE, yılın yarısından itibaren bugüne kadar %22,6’lık bir değişim gösterdi. Aralık ayındaki fark %2 şeklinde çıkmış olsa bile ÖTV zammının %25 seyrinde olacağı bekleniyordu.

Artış oranı kesin şekilde %22,30 olarak belirlendi.

Firmaların hesaplamaları da göz önüne alındığında ocak ayı itibariyle sigaraya 5 TL kadar zam gelmesi bekleniyor. Bu zam ile birlikte en düşük sigaranın fiyatı 33 TL gibi bir fiyat olmuş olacak.

GÜNCEL SİGARA FİYATLARI

Beklentilerin yukarda anlatıldığı şekilde olması halinde asgari maktu vergi oranı 15.83 TL’den 19.79 TL’ye çıkmış olacak. ÜFE’nin rakamlarına göre ayarlanılacak olan yeni fiyatlarda sigaranın vergi oranında bir gereklilik bulunmakta. O şart da toptan satış rakamının %63’ünden daha az olmayacağı şartı. Şu an sigara fiyatlarında en düşük rakam 27,50 TL şeklinde bilinmekte. Fakat bazı markalarda bu fiyat 30 TL’nin üstüne çıkabiliyor.

Yeni zamlar ile birlikte bu fiyatlar hesaplandığında en düşük sigaranın fiyatı 31,41 TL olarak ortaya çıkıyor. Hesaplanan bu tutarlarla birlikte bu tutar 33 TL’ye kadar ulaşıyor.

Bu hesaplara göre 3 Ocak günü ÖTV zammı oranı %22,30 olarak belirlenmiş oldu. Bu artış oranı Resmi Gazete’de yayımlanıp sonrasında da yürürlüğe girecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.