EYT ile Emekli Olan Kişiler Çalışmaya Devam Edecek mi? SGK Son Noktayı Koydu!

EYT ile Emekli Olan Kişiler Çalışmaya Devam Edecek mi? SGK Son Noktayı Koydu!
Milyonlarca kişi EYT düzenlemeleri ile emekli olabilmenin hayalini kurmakta. Bu düzenlemelerin ilk etabında emekli olabilecek kişilerin sayısı 2.2 milyon civarında seyrediyor. EYT’li olan kişilerin %80 gibi bir kısmı hala aktif olarak çalışmaya devam ediyor. Bu düzenleme ile emekli olabilecek kişilerden çok büyük bir kısım halen iş hayatına devam etmek istiyor. Çalışma sürecine devam edecek olan kişilerin aklında bunun ile ilgili birçok soru var. Konunun detayları haberde…

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olup daha sonrasında çıkarılmış olan yasalar nedeniyle emekli olma süresi uzayanları ilgilendiren yeni düzenleme ile birlikte bazı değişiklikler yapılmış oldu. Bu ay mecliste konuşulacak görüşmenin toplantılardan sonra yasalaşmaya geçirilip resmi gazetelerde yayımlanması beklenmekte. Milyonlarca kişiye emekliliğin kapılarını açacak olan bu gelişme sayesinde iş hayatlarında da önemli farklılıklar oluşacak. Emekli olan kişilerin bazıları çalışmaya devam etmek istemekte. Bazıları da haklarını almaya devam edip daha farklı işlere odaklanmayı istiyor. Konuyla alakalı sorular ve cevapları haberin detaylarında yer alıyor.

SGK’DAN GELEN AÇIKLAMA

Anayasa Mahkemesi tarafından bir önceki yıl resmi gazetede yayımlanan bir karara göre, çalışanın işten ayrılmasına gerek olmadan emekli maaşını alabileceği yönündeydi. Fakat SGK, yüksek mahkemenin verdiği karar üzerine akıldaki soruları giderme amacıyla iki sayfalık bir genelge yayımladı. Emekli aylığından yararlanılabilmesi için sigortalı kişinin çalıştığı işten çıkması ve konu hakkında yazılı bir istekte bulunulması gerektiği açıklandı.

MAAŞTA DÜŞÜKLÜK OLMUYOR

Çalıştığı işyerlerine yazılı isteğini bildiren kişiler tazminat, birikmiş izinlerin ücretleri gibi hakları olan ücretleri alacak ve işyeri sözleşmesini sonlandıracak. Emekli adayları bunun sonrasında SGK’ya emeklilik için başvuru yapacak. Bu başvuru e-Devlet üzerinden veya SGK şubelerinden yapılabiliyor. Eğer çalışan kişi aynı yerde çalışmaya devam ederse, SGK’ya işe giriş bildirgesi ulaştırılacak. Bu durumla birlikte çalışmasına destek primi şeklinde devam etme şansına sahip olacak. Destek primi kişinin emekli maaşında herhangi bir azalmaya neden olmamakla birlikte kişi, kazandığı emekli maaşıyla beraber işyerinden hak etmiş olduğu ücreti de alabilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.