Gaziantep'te 2023 Araç Muayene Ücretine Zam! Araç Muayene Ücreti Ne Kadar Oldu?

Gaziantep'te 2023 Araç Muayene Ücretine Zam! Araç Muayene Ücreti Ne Kadar Oldu?
Araç muayenesi yılın belirli aralıklarında yapılması gereken zorunlu bir işlemdir. Türkiye’de araç muayenesini TÜVTÜRK uygulamaktadır. Yeni yılla birlikte araç muayene ücretlerinde ciddi bir artış gerçekleşti. 2023 yılında araç muayenesi ücretlerine yüzde 110 gibi bir oranda zam gelmiş oldu. İşte detaylar...

TÜVTÜRK anlaşmalı istasyonlarda araç muayene ücreti işlemi için banka kartı veya kredi kartı kullanılabilmektedir. Araç Muayene Gecikme Ücreti 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 35. Maddesi ile muayene zamanını geçiren her araç için geciktirmiş olduğu her ay süresi için muayene fiyatı %5 artarak normal fiyattan daha fazla ücret alınmaktadır.

MUAYENESİNİ YAPTIRMAYANLARA CEZA

Yeni yılda muayenesiz araç kullanımındaki ceza da zamlandı. Muayenesiz araç ile trafikte olmanın cezası 2022’de 427 TL idi, bu ücret 2023 yılında %122 oranındaki artış ile birlikte 951 TL olmuş oldu.

ARAÇ MUAYENESİ NASIL YAPILIR?

Araç muayenesi TÜVTÜRK tarafından yapılmaktadır. Muayene randevusu için TÜVTÜRK’ün sitesinden randevu oluşturulabilmektedir. Muayene sırasında lastik kontrolleri, aydınlatma sistemi kontrolleri gibi kontroller yapılır. Bu kontroller genellikle 15 ila 30 dk arasında sürmektedir.

2023 YENİ MUAYENE FİYATI NE KADAR OLDU?

TÜVTÜRK’ÜN çıkardığı rapor sonucuna istinaden, emniyetsiz veya ağır kusurlu olarak belirlenen araçların muayeneleri onaylanmaz. Bunun sonucunda, araç sahipleri, muayene istasyonunda muayenesi onaylanmayan araçların tekrar muayenesini, Türkiye içerisinde eş araç gruplarına hizmet vermekte olan istasyonlarda, bir aylık gibi bir süre içerisinde ücretsiz bir şekilde yaptırabilmektedir. Eğer araç sahibi muayene tekrarına gelmemiş ise bu kişilerden muayene ücreti ücretli bir şekilde alınmaktadır.

Yapılan bu zamla birlikte yeni yılla birlikte araçlarını muayene ettirecek kişiler (Minibüs, otomobil, römork, kamyonet,…) 1130,40 türk lirası gibi bir fiyat ödeyecek.

2022 yılında muayene fiyatı 507 türk lirası idi. Gelen bu zamla birlikte bu ücretler %122 oranında zamlanmış oldu. Bunların dışında traktör, motorlu bisiklet, motosiklet gibi küçük araçların sahipleri ise 575 türk lirası ödeyip muayenelerini yaptıracak. Kamyon, otobüs, çekici gibi büyük taşıtların muayene ücreti ise gelen zamla birlikte 1528 türk lirasına yükselmiş oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.