En İyi VDS Sunucu Satın Alma Rehberi

En İyi VDS Sunucu Satın Alma Rehberi

VDS Nasıl Çalışmaktadır?

Kendi web sitesine sahip olmak isteyen herkesin kesinlikle bakması gereken ilk kavramlardan biri "VDS" terimidir. Açılımı Virtual Dedicated Server’dir. Bu kavram Türkçe'ye "sanal atanmış sunucu" veya VDS sunucusu olarak çevrilebilir. Peki, VDS sunucusu aslında nedir?

Web siteleri sunucuları çeşitli şekillerde barındırır. Bir sunucu, sanal bir sunucu veya bir bulut sunucusu olabileceği gibi fiziksel bir sunucu da olabilmektedir. İnternetin kalbi olarak da bilinen hosting çözümlerinden biri de VDS'dir. VDS'nin internet ortamındaki en verimli sanal sunucu olduğu söylenmektedir. Bu sanallaştırma teknolojisi, küçük, bağımsız sunucular oluşturur. VDS kullanan web sitesi sahipleri, RAM ve işlemciler gibi kendilerine ayrılmış kaynaklara sahiptir. Bu kaynaklardan yalnızca web sitesi sahipleri veya yöneticileri yararlanabilir. VDS, performansı ve izolasyon özellikleri nedeniyle özel sunucular arasında en çok önerilen hosting çözümüdür. İhtiyacınıza uygun VDS sunucusunu Natro’da uygun fiyatlar dahilinde satın alabilir veya kiralayabilirsiniz.

VDS hosting sisteminde sunucular birbirinden sanal duvarlarla ayrılmıştır. Her katmanı oluşturmak, kullanıcının kendi işletim sistemi yazılım mekanizmasını kullanmasına izin verir. Bu da kullanıcıların sunucu üzerinde kendi işletim sistemlerini kullanabilecekleri özel bir sunucuya sahip olmalarını sağlar. Sunucu kullanıcıları, kendi işlemcileri, bellekleri ve RAM alanları sayesinde daha iyi sunucu performansı elde edebilirler. VDS, kullanılan kaynaklar başka kaynaklarla paylaşılmadığı için yaygın olarak tavsiye edilen bir sistemdir.

VDS Neden Kullanılır, Kimler Tercih Eder?

Web sitenizin performansını artırmak istiyorsanız VDS sunucusu kullanmanız önerilir. Günümüzde de yaygın olarak sıklıkla tercih edilen bir sunucu sistemidir. Natro ile VDS sunucunuza değer katacak birtakım durumlar da mevcuttur. Sunucu satın alırken yanında SSL Sertifikası, premium destek ve kurumsal e-posta hizmetini tercih edebilirsiniz. Bu sistemin kullanılması için uygun olan web siteleri ise şöyledir:

Paylaşımlı hosting sisteminde istenilen verimi alamayan web siteleri,

Trafik artışında verilerinin yavaş yüklenmeye başladığı web siteleri

Kısa sürede erişim sayısının artması beklenen siteler,

Çok miktarda kaynak gerektiren siteler

Çevrimiçi satış siteleri

Yüksek performans ve root erişimi ile web sitesinin kalitesini artırmak isteyenler,

Dedicated server için yeterli bütçesi olmayan web sitesi sahipleri için VDS bir alternatif olarak görülebilir.

VDS ile VPS Sunucu Karşılaştırması

VDS ile VPS sunucu arasında da önemli farklar bulunmaktadır. Aralarındaki farklar şöyle sıralanabilir:

VDS donanım paylaşımı sunarken,

VPS sunucu

bir yazılım konseptidir.

VDS'de kaynak paylaşımı yoktur. Bir VPS'de, kaynaklar sitenizdeki diğer kaynaklarla paylaşılır.

VPS, VDS'den nispeten ekonomik bir kaynak olarak bilinir. VDS’nin maliyeti daha yüksektir.

Bir VPS, web sitesi sahiplerine bir VDS'den daha fazla sunucu kontrolü sağlar.

Bir VDS web sitesi, diğer web sitelerinin performansını etkilemez. Öte yandan, bir VPS sunucu web siteleri birbirlerinin performansına tabidir.

Seçim yaparken aralarındaki bu farklar göz önünde bulundurulabilir.

VDS ile Cloud Arasındaki Farklar

VDS ve bulut sunucu farklı işlevlere sahip kavramlardır. Bu iki kavram arasındaki farklar şunlardır:

Bir bulut sunucusu, kullanıcılara birden çok sunucu kaynağı sağlar. VDS ile temel farkı aslında budur.

Doğru yapılandırıldığı takdirde VDS, veri güvenliği açısından bulut sunuculara göre birtakım avantajlar sağlayabilir.

Cloud sunucular, sistemdeki sunuculardan birinin çökmesi durumunda diğer sunucular üzerinden kesintisiz erişim sağlar. VDS ise yukarıda belirtilen kesintilere tabidir. Bu nedenle VDS, yüksek performans gerektiren web siteleri için uygun değildir.

VDS ve Dedicated Arasındaki Farklar

Dedicated ve VDS arasındaki farklılıklar da şu şekilde sıralanabilir:

Yüksek trafikli web sitelerinde yavaş performanstan kaçınmak için dedicated sunucu daha iyidir. Söz konusu sunucu bazen fiziksel sunucu olarak anılır.

Dedicated sunucudaki tüm kaynakların kullanımı

tek bir kullanıcıya devredilir. Öte yandan VDS, kaynakları birden fazla kullanıcı arasında etkin bir şekilde paylaşır.

Dedicated sunuculara sahip web sitesi sahipleri, istedikleri herhangi bir işletim sistemini kullanabilirler.

Dedicated sunucular, VDS sunuculara göre daha kapsamlı bir kontrol mekanizması sunar.

VDS, orta ölçekli işletmeler için idealdir. Dedicated bir sunucu için yoğun RAM kullanımı ve yoğun veritabanı işleme gerektiren web siteleri için uygundur.

VDS sunucularının dedicated sunucuya göre maliyeti daha düşüktür. Dedicated sunucular daha pahalı olmasına rağmen daha iyi performans gösterir.

VDS Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

VDS satın al işlemi yaparken kurumsal firmalar ile işlem yapılması gerekmektedir. Bu esnada yasa dışı şirketlerle iş birliğine kurban gitme riskinizi de ortadan kaldırırsınız. Satın alacağınız sunucu altyapısının da güçlü olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Bunun için de eski teknoloji kullanan firmalarla iş yapmaktan kaçınmanız önerilir. Sanal sunucunun işlemci, RAM ve disk özelliklerini göz önünde bulundurarak tercihte bulunmalısınız. Bu sayede VDS sunucunuzun verimini maksimuma çıkarabilirsiniz. Sanal sunucunuz üzerinde bir admin panelinin olması da diğer bir önemli durumdur. Bu panel sayesinde sunucuya özgürce müdahale edebilirsiniz.

Sunucu satışı yapan bazı firmalar dövizli kontrol paneli satışı da yapmaktadır. Bu nedenle satın alacağınız sunucunun ücretsiz kontrol paneli hizmeti ile geldiğinden emin olmalısınız. VDS satın al işleminden sonra satış sonrası desteği de asla ihmal etmeyin. Eğer bir sunucu sorununuz varsa, hızlı yanıt veren bir şirketle çalışmak yapılacak sizin için en iyi şey olacaktır. Garantili donanımlar sayesinde ihtiyaç anında Natro, donanım hizmetini tarafınıza ücretsiz olarak sağlamaktadır. Tüm bunlara dikkat edildiği takdirde VDS sunucusu satın almamanız için hiçbir sebep yoktur. İyi bir VDS sunucusu hizmeti almak için Natro’yu ziyaret edebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.