Havalı Hasta Yataklarının Hasta Bakımında Önemi

Havalı Hasta Yataklarının Hasta Bakımında Önemi

Evde hasta bakımı denildiğinde ilk akla gelen hastanın gün boyu yattığı yatağıdır. Özellikle sürekli yatan hasta için yatak seçimi son derece önemli olup, hasta bakımında ve hastanın konforu için havalı hasta yatağı tavsiye edilir.

Havalı hasta yatağı nedir, nasıl kullanılır ve hasta bakımında neden bu kadar önemlidir merak edilen tüm sorulara bu yazımızda cevap veriyoruz.

Havalı Hasta Yatağı Nedir?

Havalı yatak veya hastane yatağı olarak ta bilinen havalı hasta yatağı, içerisinde hava sirkülasyonunun olduğu motorlu bir yatak çeşidi olup bası yarası oluşumu engellemede mükemmeldir. A+B ve A+B+C tipi borulu havalı yataklar yanında baklava dilimli havalı yatak modelleri de aynı işlevsellikte medikal ürünlerdir.

Havalı Hasta Yatağı Ne İşe Yarar?

Hastane ortamında hastanın ihtiyacı olan tüm araç-gereç ve malzemeler yanı başında olup yatağı da sağlık durumuna göre özellikleri olan yatak çeşitleridir. Sağlık merkezleri başta olmak üzere ev ortamında da yatan hasta bakımında kullanılan havalı hasta yatağı, hastanın yatış süresince yatmaktan kaynaklanan bası yarası ve diğer cilt sorunlarına neden olmayan bir yatak türüdür. Hava sirkülasyonu sağlaması nedeni ile hastanın sırtı ve yatağa temas eden diğer vücut bölümleri hava alır ve gün boyu terlemeden konforlu bir şeklide yatmayı sağlar. Daha önce oluşmuş bası yaralarının iyileşmesini de hızlandırarak, hastanın rahatlamasını, kaliteli bir uyku uyumasını ve daha hızlı iyileşmesini önemli ölçüde destekler. Hasta, yaşlı ve engelli bireyler için kullandıkları yatak yaşam kalitesini arttırma bakımından son derece önemlidir. Bu nedenle yatan hasta bakımında yatak seçimine çok dikkat edilmelidir.

Havalı Hasta Yatağı Nasıl Kullanılır?

Markasına ve modeline göre birtakım özellikleri değişse de, temelde aynı mantıkla çalışan havalı yatağın kullanımı oldukça pratiktir. İçerisindeki hava sürekli hareketli olup vücudun karşılaştığı basıncı dağıtarak olası cilt sorunları ve bası yarasının önüne geçer. Yatak, hava motoru, bazı modellerde yatak şiltesi olarak parçalar halinde gönderilir ve kurulumu son derece pratiktir. Havalı yatak motor sayesinde kısa sürede şişirilir. Belli dakikalarda borular arasındaki hava bir borudan diğerine sirküle edilir. Böylece hasta vücudunun şeklinin alarak hastanın rahat etmesi sağlanır. Basınç ayarı da yapılabilen havalı yataklar sayesinde evde hasta ve yaşlı bakımı bakıcılar ve hasta yakınları yanında hasta konforu bakımından çok daha kolaydır.

Havalı Hasta Yatağı SGK Karşılıyor mu?

Baklava dilimli, borulu ve pozisyon aldıran çeşitleri ile yatan hasta için temel özelliklere sahip olan havalı hasta yatağı SGK tarafından karşılanan medikal bir üründür. Hastanın engel durumunun tespit edildiği rapor SGK Kurulu tarafından verilmekte olan engelli raporunu ibraz ederek hasta yakınları yatan veya yatalak hastaları için SGK ödemeli hasta yatağı temin edebilir. Bunun için

SGK kurulundan hasta için engelli ve hasta yatağına ihtiyacı olduğuna dair rapor alınır

Hasta yakını SGK il müdürlüğüne bir dilekçe ile hastası için havalı yatak talebini iletir

Değerlendirme sonrası doktorun önerdiği havalı hasta yatağı SGK ödemeli olarak verilir.

Havalı Hasta Yatağı Fiyatları Ne Kadar?

Havalı hasta yatağı fiyatları markasına, modeline ve az da olsa değişen fiyatlarla tedarikçiye göre değişmektedir. Kısa süreli bakımlarda havalı yatak kiralama da tercih edilmekte olup, sürekli yatan hasta için sağlık durumuna uygun havalı hasta yatağı satın alınmalıdır.

Havalı Hasta Yatağı Sürekli Çalışır mı?

Havalı yataklar hastanın durumuna göre sürekli veya istenirse periyotlar halinde çalışabilir. Genelde 7/24 çalışan havalı yataklar tercih edilmekte olup, özellikle bası yarasını önleme bakımından tüm gün ve gece yatan hasta için havalı yatağın sürekli çalışması son derece önemlidir.

Havalı Yatak Kimlere Verilir?

Sürekli yatan ve bakıma muhtaç hasta ve yaşlılara

Felçli hasta grubuna

Evde tedavisi devam eden hastalara

Yatalak olup yatağa mahkum hastalara

Yatak yarası sorunu yaşayanlara

Kilolu ve engelli bireylere

Hastane ortamında yatan hastalara

Yatan hasta için kendini hem fiziksel hem de psikolojik olarak iyi hissettiren havalı hasta yatağı hava sirkülasyonu sayesinde hastanın vücudunun hava almasını sağlayan ve hasta vücudunun şeklini alarak hiçbir rahatsızlık hissetmeden gün boyu yatmasını kolaylaştıran çok özellikli medikal bir yatak türüdür.

Kaynak: https://goldmedikal.com/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.