Mehmet Büyükekşi, TFF'de 6 aylık süreci anlattı

Mehmet Büyükekşi, TFF'de 6 aylık süreci anlattı
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte 6 aylık değerlendirme toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. 6 ayı geride bırakan Mehmet Büyükekşi ve yönetimi, yoğun tempoda çalışmalara devam edecek.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, görevdeki 6 aylık dönemine ilişkin değerlendirme toplantısı düzenledi. İşte Büyükekşi'nin açıklamaları


Altı ayda neler yaptık?
Büyükekşi "Bu karşılıklı ikili iletişimin ülkemizde özlenen futbol ikliminin, futbol kalitesinin ve değer yaratan futbol ekonomisinin tesis edilmesine çok büyük bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Birinci bölümde, geçen altı ayda neler yaptık. Onlardan bahsetmek istiyorum. Biliyorsunuz 16 Haziran'da Ankara'da gerçekleştirilen olağanüstü genel kurulda seçilerek göreve başladık.

Adalet, şeffaflık ve eşitlik prensiplerini benimsedik
Mesleki birikime ve çeşitliliğe sahip ülkemizin farklı bölgelerini temsil eden, öncekilerden çok farklı bir yönetim kurulu oluşturarak yola çıktık. Yönetim kurulumuzda iki kadın üyemiz var ve iki kadın üyemiz de kendi alanlarında ülkemizin iftahar kaynakları. TFF yönetimi olarak özlenen futbol iklimini tesis etmek için güven, adalet, şeffaflık ve eşitlik prensiplerini benimsedik.

6 ay gibi kısa bir sürede hayata geçirdik
Türk futbolunun sorunlarını çözmek için harekete geçtik. Uzun süredir tartışılan ama bir türlü hayata geçirilemeyen pek çok konuyu 6 ay gibi kısa bir sürede hayata geçirdik. Görevimizin ilk günlerinde harcama limitleri, yayın ihalesi, yabancı sayısı gibi acil konuları çözüme kavuşturduk ve yeni harcama limitleri ilan ettik.


Kulüplere transfer yapabilme imkanı sağladık
Kulüp Lisans ve Fair Play talimatını değiştirdik. Yönetim kurulumuz ile 2022-23 sezonu için ilan edilecek takım harcama limitlerini kabul edilebilir sapma oranını yüzde 40 olacak şekilde belirledik. Bu sayede kulüplere transfer yapabilme imkanını tanımış olduk.


150 milyon lira daha artırdık
Uzun süre imzalanamayan yayın ihalesi için beIN Sports ile görüştük, daha önce mutabakata varılan rakamı 150 milyon lira daha artırarak 2.2 milyar TL yaptık. Süper Lig ve 1. Lig yayın hakları için beIN Sports ile olan sözleşmemizi yeni bedelle 2 yıl uzattık.


Maçta zaman çalınmayacak
Dünya Kupası arasının ardından 23 Aralık Cuma günü başlayacak olan Süper Lig için bazı yeni kararlar aldık. Şimdi sizlerle ligin ikinci yarısında hayata geçireceğimiz bu değişiklikleri paylaşmak istiyorum. Dünya Kupası’nda uygulanan topun oyunda kaldığı süre göz önüne alınarak normal süreye eklenecek uzatma dakikalarının uygulamasını biz de Cuma günü başlayacak Süper Lig’de uygulamaya koyuyoruz. Bu görevi AVAR hakemine verdik. Kronometreyi AVAR hakemi tutup uzatma süresini 4. hakeme bildirecek. Böylece hem ligimizdeki uzatma dakikalarıyla ilgili dedikoduların ve polemiklerin önüne geçeceğiz hem de futbolcularımızın süreyi geçirmeye yönelik hareketlerini engelleyeceğiz.


92 kulübümüzün gelir elde etmesini sağladık
Yine aynı şekilde TFF 2. ve 3. Ligler yayın hakları ihalesini açtık ve Lüksemburg merkezli Fuchs Sports ile 5 yıllığına 2 ligin yayın haklarını aldık. Anlaşma ile bu liglerde yer alan 92 kulübümüzün gelir elde etmesini sağladık. İlaveten 2. ve 3. liglerin gelirlerini deplasman, yol ve konaklama yardımlarındaki artışla iki katına çıkardık. Diğer taraftan Turkcell Kadın Süper Lig yayın hakları ihalesini açtık, yayıncılarla görüşmelerimiz devam ediyor.


Hakemlerimize psikoteknik testler uyguluyoruz
Gözlemci sayısını ikiye çıkardık. Bir gözlemci sahada bir gözlemci ise özel gözlemci odasından karşılaşmayı takip ediyor. Hakem eğitimlerimizi yeniledik ve devamlı hale getirdik. Dünya hakemliğinin en önemli isimlerinden Hugh Dallas’ı TFF Hakem Danışmanı yaptık. İstanbul Üniversitesi ile yaptığımız işbirliği ile hakemlerimize 10 ayrı testi içeren psikoteknik testler uyguluyoruz.


Rezerv Ligi uygulamadan kaldırdık
Yine Kulüpler Birliğimizin talebi üzerine büyük bir emek sarf ederek hızla Rezerv Lig'i kurduk, ancak kulüplerin altyapı eksiklerini öne sürerek Kulüpler Birliği bize Rezerv Ligin kaldırılması talebinde bulundula ve bu taleple de Rezerv Ligi uygulamadan kaldırdık.


Yabancı kuralı 8+3 olarak devam ediyor
Yabancı sayısını çözüme kavuşturduk. Bu sezon Süper Lig'de 7+4 olarak planlanan yabancı kuralını kulüplerimizle istişare ederek geçen yıl ki gibi 8+3 olarak devam etmesine karar verdik. 1. Lig'de de önceki sezonda uygulanan A takım listesinde 8 yabancı futbolcu uygulamasında aynı şekilde devam kararı aldık.


8 yabancı futbolcunun ismi yazılıyor
Müsabaka isim listesine geçen sezon bu futbolculardan 7 isim yazılabilirken bu sezon sahada ve müsabaka devam edene kadar beş yabancı futbolcu bulundurulması koşulu ile müsabaka listesine 8 yabancı futbolcunun yazılmasına da imkan sağladık.


Yabancı uyruklu futbolculara transfer izni
2001 ve daha sonra doğmuş olmaları şartıyla U14 milli takımı dahil olmak üzere ülkesinin milli takımlarında en az 10 müsabakada oynamış olmaları veya ülkelerinin U21 ve A Milli takımlarında toplamda 3 defa oynamış olmaları şartıyla ve FIFA'nın ilan ettiği dünya sıralama listesinde ilk 20 sıradaki ülke federasyonlarının en üst veya bir alt liglerinde toplamda 25 maçtan fazla süre almış olmaları kriterlerinden birine sahip olmaları şartıyla Spor Toto Süper Lig'de 3, Spor Toto 1. Lig'de 2 yabancı uyruklu futbolcunun transferine izin verdik


Transferde önemli bir imkan sağladık
Kulüplere transfer tescillerinde Sosyal Güvenlik Kurulumu ve Vergi Dairelerine vadesi geçmiş borcu olmadığına dair belge ibraz etme yükümlülüğü muafiyeti getirdik 2022-23 sezon sonuna kadar. Böylece transferlerde önemli bir imkan kulüplere sağlamış olduk.


Stadyumlara kaçak seyirci girişleri önlendi
Göreve geldikten sonra, 2022-2023 Futbol Sezonuyla birlikte Süper Lig’de deplasman seyircisi yasağını kaldırdık ve misafir tribün seyirci kapasitesinin %30'a kadar çıkartılması konusunda karar aldık. Uygulama diğer liglerde de hayata geçti. Temsilciler tarafından stadyumlarda bulunan kamera odaları ile Riva’da bulunan Maç Operasyon Odasının etkin kullanımıyla stadyumlara kaçak seyirci girişleri önlenmeye başladı.


Sponsorlardan gelirler
THY, Turkcell, McDonalds ve P&G ile olan Milli Takım sponsorluk anlaşmalarımız ilk 6 aylık dönem içinde yenilendi. Mercedes ve Trendyol’la prensipte anlaştık, en kısa zamanda onlarla da imzalayacağız. Süper Lig ve 1. Lig İsim Hakkı sponsorlukları için Spor-Toto ile anlaşma imzalandı ve kulüplerimiz için önemli bir gelir kaynağı oluşturuldu.


Hakem Atama sistemini uygulamaya koyduk
İnsan inisiyatifini ortadan kaldırmak için Dijital Hakem Atama sistemini uygulamaya koyduk. Burada temel kriterler ve performans kriterleri olmak üzere toplam 41 kriter getirdik. Temel kriterlerin içinde şehir bilgileri, aynı takıma atanma sayısı, hakem/takım ilişkisi, aynı takımın müsabakasını yönettiği tarihler gibi kriterler yer alıyor. Performans kriterlerinde ise maç gözlemci puanı, koşu puanı, maç sayısı puanı, FIFA puanı gibi kriterler yer alıyor.


Gözlemci sayıları
Gözlemci sayısını ikiye çıkardık. Bir gözlemci sahada bir gözlemci ise özel gözlemci odasından karşılaşmayı takip ediyor. Sözel olan gözlemci raporlarından veri analizi yapabilen sayısal rapor uygulamasına geçtik. Bu sayısal raporlar maç bittikten sonra dijital uygulama üzerinden 3 saat içerisinde merkeze gönderiliyor ve merkezde ana sisteme otomatik olarak aktarılıyor. Amatör liglerde hakem ve gözlemci atamalarının sisteme hızlıca girilebilmesi için excel entegrasyonları yapıldı.


VAR sisteminde değişiklikler
VAR sistemini UEFA’nın belirlediği protokol sınırları içerisine çektik. 2022-2023 sezonunda 12 VAR hakemi ile kadro kuruldu. Spor Toto 1. Lig’de VAR uygulamasını hayata geçirdik. Süper Lig ve TFF 1. Lig Başkanlarımıza ve medyaya VAR odasında bizzat kendilerinin VAR hakemi olduğu uygulamalarla VAR’ın nasıl çalıştığını, kurallara göre hangi pozisyonlarda devreye girebildiğini canlı olarak gösterdik. Teknik direktör, futbolcu, yönetici ve basın mensuplarının VAR sistemin işleyişiyle ilgili doğru bilgi sahibi olabilmeleri için randevu ile VAR Merkezi’nde kendi deneyimlerini yaşayabilmelerinin önünü açtık.


VAR hakemliğinde de uzmanlaşmaya gittik
VAR merkezinde aynı anda yapılabilecek VAR operasyonu sayısı 5’ken, yapılan kapasite artışı ile aynı anda 10 VAR operasyonu yapabilecek duruma gelindi. İstasyon sayımız da 5’ten 9’a çıkarıldı. Saha ve VAR hakemlerini birbirinden ayırarak, VAR hakemliğinde de uzmanlaşmaya gittik. Birçok ülke federasyonunun da uygulamaya hazırlandığı bu sistemde Dünya futboluna öncülük yaptık. Dünya hakemliğinin önemli isimlerinden Pawel Gill’i VAR danışmanı olarak göreve getirdik. VAR odasında iyileştirmeler yaptık. Alanımızı 12 m2’den 18 m2’ye çıkardık. Monitörler ve televizyonlarla daha etkili bir kullanım alanı yarattık.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.