İlk İslam Parası Hangi Devlet Döneminde Bastırılmıştır?

İlk İslam Parası Hangi Devlet Döneminde Bastırılmıştır?
Lidyalılar ile hayatımıza giren para tarihi dünya düzenini tamamen değiştirmekle kalmadı, neredeyse her ülkenin kendi bir değeri oldu. Sizde bu bilgiler doğrultusunda ilk İslam parası hangi devlet döneminde bastırılmıştır diye merak ediyorsanız işte detaylar...

İlk İslam parası Emevi Devleti döneminde bastırılmıştır. İlk İslami paranın bastırılması Halife Abdülmelik Döneminde olmuştur. Halife ekonomiye çok önem verirken devletin kendine ait parasının çıkarılmasındaki planlarıyla ve bunun için yaptığı ekonomik reformlarla tanınır. Halife Abdülmelik Bin Mervan Emevi parasını kazandırmadan önce ülkede Bizans ve Sasani sikkeleri kullanılmakta idi. Emevilerin 5. halifesi olan Abdülmelik Bin Mervan 685 – 705 yılları arasında ülkeyi yönetmiş ve halifeliği devralmıştır. Kendisinin 696 yılında çıkardığı sikkeler yani İslami paraya Sümeyriye adı verilmiştir.

İslam Dünyasında Kullanılan Altın Paranın Adı Nedir?

İslam Dünyasında kullanılan altın paranın adı dinardır. Her ne kadar Emevi toplumunda ilk basılan paranın adı Sümeyriye olsa da genel olarak basılan altın paranın adı dinardır. Latince denariustan Arapça’ ya dinar şeklinde geçen para; ilk olarak Bizans devletinde kullanılmış ve değişik isimler almıştır. İslam’ ın yayılışı ile bir süre daha kullanılan bu Bizans paraları ve sikkeleri Emevi devleti hükümdarı Abdülmelik bin Mervan tarafından 696 yılında bastırılmıştır. Bastırıldıktan sonra dahi Bizans dinarları da kullanılmaya devam etti, darphanelerde de üretilmeye devam etti.

Halife Abdülmelik Neden İslam Dinarı Bastırma Kararı Almıştır?

Emevi Halifesi Abdülmelik Bin Mervan’ın İslami Dinar bastırma kararının en büyük sebebi dönemin Roma İmparatoru’ nun tehdididir. Doğu Roma İmparatoruyla olan yazışmalara ‘De ki: Allah birdir.’  ayeti ile başlayan Abdülmelik Bin Mervan, bu yazışmalarda Hz. Muhammed ‘in ismini de anmıştır. Sürekli hale getirilen bu olaylara karşı Roma İmparatoru bu yazıları düzeltmez ise İslam ile yönetilen ülkelerdeki paraların üzerine Hz. Muhammed’ i hoş olmayan bir şekilde lanse edecekleri tehdidini yapmıştır. Böylece ekonomi ile ilgili olan Abdülmelik Bin Mervan İslam Dinarı’nı bastırmak için yaptığı çalışmaları hızlandırmıştır.

Osmanlı Devleti Ne Zaman Para Bastırmıştır?

Osmanlı Devleti ‘nde 1326 yılında Orhan Bey adına kestirilen akçeler devletin ilk parası hükmündedir. Bir ve beşlik akçeler hükümdar Orhan BEY tarafından bastırılırken, onluk akçeleri Fatih Sultan Mehmet ve İkinci Bayezid çıkarmıştır. 1326 ‘dan 1477 yılına kadar gümüş akçeler tedavülde iken 1477 ‘den sonra Hasene-i Sultani adıyla altın akçeler basılmaya başlandı. 1. Murad döneminde de küçük alışverişler için bakır paralar bastırılmıştır. İlk olarak Bursa ve Edirne’de olmak üzere yaklaşık 90 darphane açılmıştır. Araplar ve diğer İslam ülkeleri İslam parasına dinar dese de Osmanlı’da akçe ismiyle anılmıştır.

İslam Parası Olan Dinar Hangi Hükümdarlıklar Tarafından Kullanılmıştır?

İslam Parası olan dinarın kullanıldığı hükümdarlıklar:

  • Emevi Devleti
  • Abbasi Devleti
  • Fatımiler

 Birçok devlette Bizans dinarı kullanmayı devam etse de İslam Dinarı ilk olarak Emevi devletiyle başladı. Abbasi devleti de 750 ‘de Emevileri ortadan kaldırdıktan sonra Kufe’de kurulan darphane ile birlikte devletin kendi bastırdığı dinarı kullanmaya başladı. 762 yılında Halife Mansur Bağdat’ta görkemli bir darphane inşa etmiştir. O zamandan itibaren görevli bürokrat kim ise paralara onun ismi yazılırdı.

Şu an Dünya’da Hangi Ülkeler Para Birimi Olarak Dinar’ı Kullanıyor?

Şu an Dünya’da Dinar’ı para birimi olarak kullanan ülkeler:

  • Cezayir
  • Bahreyn
  • Irak
  • Ürdün
  • Kuveyt
  • Libya
  • Sırbistan
  • Tunus
  • Kuzey Makedonya ‘dır

1966-1973 yılları arasında Abu Dhabi’de Bahreyn Dinarı, 1992-1998 yılları arasında Bosna Hersek’te ülkenin kendi dinarı, 1991-1994 yılları arasında Hırvatistan’da ülkenin kendi dinarı,Güney Yemen’de 195-1990 yılları arasında ülkenin kendi dinarı, 1992-2007 yılları arasında da Suda’da ülkenin kendi dinarı kullanılmıştır.

Buradan da görüyoruz ki; dinar İslam ülkesi olmasa dahi birçok ülkede aktif kullanılmasına rağmen İslami para olan dinar, İslam ülkelerinde sonradan isim değiştirmiş veya geçerliliği korunan bir para birimine evrilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.