Çocuğun Velayeti Hangi Durumlarda Anneye Verilmez?

Çocuğun Velayeti Hangi Durumlarda Anneye Verilmez?
Boşanma davalarının en büyük çıkmazlarından birisi olan çocuk velayeti her iki tarafı da oldukça yıpratan durumlardan birisi. Velayetin kimde olacağı merak edilirken çocuğun velayeti hangi durumlarda anneye verilmez sizde merak ediyorsanız işte detaylar....

  Çocuğun velayetinin anneye verilmemesinin sebeplerine:

  • Anne çocuğu istemiyorsa,
  • Anne çocuğa fiziksel, sözlü veya psikolojik bir şiddet uyguluyorsa,
  • Annenin psikolojik sorunları varsa,
  • Annenin ekonomik durumu çocuğun bakımının aksamasına sebep oluyorsa gibi örnekler verilebilir.

Boşanmalarda çocuğun velayetinin kime verileceği konusu her zaman bir sorun teşkil etmiştir. Genel olarak, çocuğun daha iyi bir süreç geçirebilmesi için, anne ve baba da psikolojik ve benzeri sorunlar barındırmıyorsa, anneye verilmesi daha makul olarak düşünüldüğünden; çoğunluk kararı anneye verir. Burada gözetilen en önemli şey çocuğun iyi halinin hangi tarafta daha fazla olduğudur; aynı zamanda çocuğun yaşı da velayet kararlarını etkiler.

Velayet Hakkı Nedir?

Velayet hakkı asıl olarak anne ve babanın çocuğu kazanma çalışmasından ziyade çocuğun haklarını koruyan, boşanmada çocuğun zarar almayarak geleceğe rahat bir şekilde hazırlanması anlamına gelebilir. Sadece çocuğun kişisel haklarını korumakla kalmayıp; malvarlıklarını, eğitim haklarını gözeten bir anlaşmadır. Anne ve babanın iş birliğini sağlayıp, olumsuz bir ortam oluşturmaktan da uzaklaştıran yasalar sayesinde çocuk bedensel ve zihinsel gelişimini tamamlayıp yaşama adapte olur.

Velayet Davası Nedir? Velayet Davası Ne Kadar Sürer?

Velayet davası reşit olmayan çocuk üzerindeki, velayet hakkına sahip olmayan tarafın çocuğun velayet hakkına sahip olmak için açtığı, aile mahkemelerinde görülen dava türüdür.

Velayet davaları genelde çok uzun bir süreçte devam etmese de ortalama 5-6 ayda tamamlanan bir süreçtir. Özel durumlar velayet davalarını uzatabileceği gibi; anne ve baba arasındaki anlaşmalara, bazen de çocukların kendi ifadelerine dayanarak kısalabilir.

Velayet Davalarında Çocuk Dinlenir Mi?

Velayet davalarında çocuk dinlenir. Bunun çocuk yaşıyla değerlendirilmesi elzemdir. Velayette idrak yaş kavramı adı altında 8 yaşından itibaren belli bir pedagog eşliğinde velayet görüşü alınabilir. Çocuğun kimi istediği üçüncü kişiler tarafından etkilenmeden alındığı sürece dava sonuçları daha kısa sürede sonuçlanabilir.

Velayet Değiştirilmesi Nedir?

Velayet Değiştirilmesi, velayet hakkına sahip olan tarafın bu hakkı kötüye kullanması, sorumlulukların yapılmaması, çocuğun gelişiminin geriye dönmesi gibi sebepler ile karşı taraftan dava açılabilir. Kısa sürede sonuçlanacak bu dava iki tarafın da çocuğun psikolojik, ekonomik durumunu, sosyal hayatını iyi yöne düzeltmeleri için bir fırsattır.

Çocuğun velayetinin değiştirilmesi; çocuk için yorucu bir süreç olmadan gerçekleştirilir ve eğitim öğrenim hakkının aksamaması için kısa sürede, mantık çerçevesinde yapılmaya çalışılır.

Evlilik Dışı Doğan Çocukların Velayeti Kime Verilir?

Evlilik dışı doğan çocukların velayeti Türk Medeni Kanunu’nun 337. Maddesine göre anneye aittir. Çünkü anne velayete, çocuk doğar doğmaz kan bağıyla sahip olur. Eğer anne vefat ederse, anne engelli ise, anne yaşı da küçükse o zaman bir vasi ataması gerçekleşebilir veya vekalet istek dahilindeyse babaya verilir.

Velayet Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?

Velayet Belgesi karar çıktıktan sonra UYAP yani Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi üzerinden çıkarılabilir. Aynı zamanda mahkeme sonuçlandıktan sonra da istenebilir. Bu süreçten ve mahkemelerden önce sonucun işlenmesi için önemli olan Velayet davası dilekçesi ve bir pedagog eşliğinde alınan bilirkişi raporları davanın sonuçlanmasını hızlandırır.

Çocuğun Velayeti Kaç Yaşında Biter?

Çocuğun velayetinin bitiş yaşı kanunlarca 18 yani reşit olma yaşıdır. Ancak ergin kişiler için bazı durumlarda velayet uzatılır. Eğer çocuğun akıl sağlığında bir sıkıntı varsa, alkol veya madde kullanımı varsa, ceza mahkumiyeti varsa velayet uzatılabilir. Ergin olmadan önce vasi kuralları geçerlidir, 18 yaşından sonra ise vesayetten ziyade velayet kuralları uygulanır. Bu da aileler için daha kolay bir şekildir. Çocuk velayeti her zamanın tabularından biri olsa da hukuken çok zorlu sonuçlar çıkarmayan bir karardır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.