Kramp Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

Kramp Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?
Neredeyse her yaşta insanın yaşamış olduğu kramp rahatsızlığı ile ilgili merak edilen tüm detaylar ve Kramp Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur? sorusunun cevabını sizler için hazırladık. İşte detaylar...

Kas krampları, her yaşta ortaya çıkabilecek sorunlardan biridir. Tek başına bir rahatsızlık değildir, herhangi bir rahatsızlığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Kramp, bacaklar başta olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde hissedilen bir acı olarak tanımlanabilir. El-kol bölgesinde, bacaklarda, baldırlarda ve midede kramp hissedilebilir. Mide krampları, çoğunlukla mide rahatsızlıkları dolayısıyla ortaya çıkarken kas krampları vitamin ve mineral eksikliği dolayısıyla ortaya çıkabilir. Vitamin ve mineral eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan kas krampları, uzun süre devam ederek kişiyi olumsuz yönde etkileyebilir. Eksikliğinde kas kramplarına neden olan başlıca vitamin D vitaminidir. D vitamini, insan vücudunda güneş ışınları ve besinler yoluyla depolanır. Kas, kemik ve diş gelişimi için önemli olan D vitamini, eksikliğinde kas kramplarına, bitkin ve mutsuz hissetmeye, baş ağrısına, saç ve kaş dökülmelerine neden olabilir. Bazen fazla terlemeye neden olurken bazen üşümeye de neden olabilir. D vitamini haricinde kas kramplarına mineral eksiklikleri de neden olabilir. Magnezyum, potasyum ve sodyum eksikliğinde de kas krampları görülebilir.

Kas Seğirmesi Neden Olur?

Kas seğirmesi ya da bilinen diğer adıyla miyokimi, kasların istemsiz kasılması sonucu ortaya çıkan anormal bir durumdur. Tek başına bir sorun ve rahatsızlık olarak kabul edilmez, çoğu zaman zararsızdır. Anormal bir durum olarak kabul edilmesinin sebebi, normal şartlarda insan hareket ettirmediği sürece hareket etmeyen kasların kendi kendine hareket ediyormuş gibi görünmesidir. Kendiliğinden ortaya çıkabileceği gibi kas kramplarıyla beraber de ortaya çıkabilir.

Kas Seğirmesi Nasıl Geçer?

Kas seğirmesinin geçmesi için çoğu zaman bir şey yapmaya gerek kalmaz. Kas seğirmesi, bir süre devam edip sonra ortadan kaybolsa da sık sık tekrarlayabilir. Kas kramplarıyla birlikte ortaya çıkan kas seğirmelerinin nedeni kasların fazla zorlanmasıdır. Bununla birlikte, kas kramplarına neden olabilen magnezyum eksikliği kas seğirmesine de neden olur. Kas seğirmesi kişiyi rahatsız edecek boyuttaysa gerekli kan tahlilleri yapılabilir. Magnezyum eksikliği olan hastalarda magnezyum takviyesi yapılır. Kramp ile birlikte ortaya çıkan kas seğirmeleri için doktor muayenesi gerekmez. Kasların dinlendirilmesi yeterli olur.

Kas Krampları Neden Olur?

Kas kramplarının nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Ağır sporlar ve uzun süreli egzersizler sonrası kas krampları görülebilir. Kasların gereğinden fazla zorlanması kas kramplarının başlıca nedenidir.
  • Vitamin ve mineral eksikliği de kas kramplarına yol açabilir.
  • Yetersiz sıvı tüketimi kas kramplarına yol açabilir.
  • Fibromiyalji gibi kas hastalıklarının yanı sıra bazı nörolojik hastalıklar da kas kramplarına neden olabilir.
  • Uzun süre hareketsiz kalarak oturmak ya da uzanmak kas kramplarına neden olabilir.

Kas Krampları Nasıl Geçer?

Kas kramplarının geçmesi için şunlar yapılabilir;

  • Ağır sporlar ve egzersizlerden sonra bir süre kaslarınızı dinlendirin. Her gün ağır sporlar yapmaktan kaçının, egzersizi haftada birkaç gün ile sınırlı tutun.
  • Uzun süre uzanmaktan ve oturmaktan kaçının, hareketli bir yaşam sürün.
  • Vitamin-mineral açısından zengin besinleri tüketin.
  • Günde en az 1 litre su tüketin.
  • Uzun süreli kas krampları için bir doktorla görüşün ve gerekiyorsa ilaç tedavisine başlayın.

Kas Krampları Nasıl Önlenir?

Kas kramplarını önlemek için şunlar yapılabilir;

  • Bol bol su tüketmek, kas kramplarını önler.
  • Hareketli bir yaşam sürmek, kas kramplarını önler.
  • Sağlıklı ve düzenli beslenmek, vitamin-mineral açısından zengin besinleri tüketmek kas kramplarını önler.
  • Belirli aralıklarla doktor kontrollerine gitmek, kas kramplarına neden olan rahatsızlıkların erken teşhis edilmesini sağlayarak kas kramplarını önler.
  • Uzun süreli ve ağır sporlardan uzak durmak, kasları yormadan hafif egzersizler yapmak kramp oluşumunu önler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.