Çocuk gelinlerin ACI dramı! Gaziantep’te çocuk gelinlerin nikahında kimler var?

Çocuk gelinlerin ACI dramı! Gaziantep’te çocuk gelinlerin nikahında kimler var?
Çocuk gelinlerle ilgili yapılan araştırmalarda çıkan sonuçlara göre Gaziantep’te 2019 ve 2020 yıllarında Gaziantep’teki çocuk gelin sayısı 2 binin üzerinde. Resmi nikahı olmayan ve imam nikahıyla evlendirilen çocuk gelinler, 15 yaş altın doğum yapan kadın istatistiklerinde gün yüzüne çıkıyor. Kamuoyu ise bu çocukların imam nikahını kimler kıyıyor? sorusuna cevap aramaya başladı.

TÜİK, GERÇEĞİ ORTAYA ÇIKARTTI
Türkiye genelinde ve ilk 10 kent arasında yer alan Gaziantep’te çocuk gelin sayısındaki artış TÜİK’in akılcı araştırması ile gün yüzüne çıktı. Resmi olmayan evlikler kayıt dışı görünmesine karşın istatistikler resmi olmayan evliliklerle ilgili ipuçları veriyor. Nüfus idaresine bildirilmeyen çocuk evlilikler TÜİK kayıtlarına geçmiyor. Ancak TÜİK, 15 yaşın altında doğum yapan kadınları kayıt altına alıyor.

GAZİANTEP İLK SIRALARDA
18 yaş altı evliliklerde Gaziantep’teki rakamlar endişe verici boyutlarda. Resmi nikahı olmayan ve imam nikahı ile evlendirildikleri tahmin edilen çocuk gelinlerle ilgili gerek TÜİk gerekse bazı kuruluşlar araştırmalarını yayınlamaya başladılar. Buna göre; Gaziantep’te 2019 yılında bin 245 kız çocuğu, 2020 yılında ise bin 1 kız çocuğu çocuk yaşta evlendirildi.

ÇALIŞMALAR SONUÇ VERMEDİ
Gaziantep’te, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Gaziantep Üniversitesi ve 19 sivil toplum kuruluşunun işbirliğiyle yürütülen Gelin Etmeyin Okula Gönderin Projesi, erken yaşta zorla yaptırılan evliliklerin önlenmesi konusunda kamusal bilinç oluşturmayı amaçlamıştı. Bu çerçevede Yaklaşık 40 bin kişiye eğitimcilerle çocuk evlilikleri konusu anlatıldı. Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de ilk kez 444 27 00 numaralı Çocuk Gelin Çağrı Merkezi kurdu. Ancak gelinen süreçte çocuk gelin sayısındaki artış devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.