D Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

D Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?
Ehliyet sınıflarının oldukça fazla olması ile birlikte kafalar bazen karışabiliyor. Bizde sizler için ehliyet sınıflarını ve D Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? sorusunun cevabını hazırladık. İşte detaylar...

D sınıfı ehliyet ile genelde 14 ve daha fazla kişi taşıyabilen otobüs ve minibüs kullanılır. Ayrıca traktör, motor bisiklet, kamyon ve kamyonet de kullanılabilir. D sınıfı ehliyet alabilmek için en az 24 yaşında olmak gerekir. Süresi 5 yıldır. D sınıfı ehliyet ile tır kullanılmaz ve sadece minibüs kullanacak kişilerin alması gereken ehliyet D1 sınıfı ehliyettir.

2022 Yılında Hangi Ehliyet Sınıfları Geçerlidir?

2022 yılında geçerli olan ehliyet sınıfları şunlardır: A, A1, A2, B, B1, C, D, E, F, G, M.

A sınıfı ehliyet için yaş sınırı 20 iken, B sınıfı için en az 18 yaşında olmak, C sınıfı için en az 21 yaşında olmak gerekiyor. D ve E sınıfları için en az 24 yaşında olmak gerekirken, F ve G sınıflarına sahip olmak için en az 18, M sınıfı ehliyete sahip olmak için de en az 16 yaşında olmak gerekiyor.

D Sınıfı Ehliyet Şartları Nelerdir?

D sınıfı ehliyet almanın şartları bellidir:

  • En az 24 yaşında olmak.
  • Önceden B sınıfı bir ehliyete sahip olmak
  • Ehliyet sınavlarını başarıyla vermek
  • En az ilkokul eğitimi almış olmak
  • Ehliyete engel bir sağlık sorununun olmaması

D Sınıfı Ehliyet Fiyatları Nelerdir?

D sınıfı ehliyete sahip olabilmek için öncelikle bir sürücü kursuna girmek gerekir. Bunun fiyatı 2022 için en az 3000 TL’dir. Harç bedelleri de toplam 2.208,70 TL’dir. Harç bedelleri şunlardır:

  • Harç Ücreti: 1.863,70 TL
  • Değerli Kağıt Bedeli: 280 TL
  • Vakıf Payı: 65 TL

D Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?

D sınıfı ehliyet alma şartlarını yerine getiren ve ehliyet almak için başvuran herkes, D sınıfı ehliyet alabilmek için aşağıdaki adımları takip etmelidir:

  • 2 adet biyometrik fotoğraf çektirmek.
  • Kimlik ile birlikte fotokopisiyle başvurmak.
  • Sürücülüğüne engel olmdığını gösteren bir Sağlık Raporu sunmak.
  • Kan grubu kartını başvuruya eklemek.
  • Öğrenim belgesini sunmak.
  • Adli sicil kaydı belgesini sunmak.

E Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

E sınıfı ehliyet ile B, B1, D, F1 ve M sınıfı ehliyet sahiplerinin kullandığı tüm araçları kullanabilir. Bu araçlar; otobüs, kamyon, kamyonet, traktör, motor bisiklet ve otomobildir. E sınıfı ehliyet kullanmak için en az 22 yaşında olmak gerekirken, otobüs kullanmak için 24 yaşında olmak gerekir.

C Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

C sınıfı ehliyet ile kamyon, tır ve çekici gibi araçlar kullanılabilir. Bu ehliyete sahip kişiler ayrıca M, B, B1 ve F sınıfı araçlar da kullanabiliyor. Bu ehliyetin geçerlilik süresi 5 yıldır ve ehliyeti almak için yaş sınırı C1 ve C1E için 18 iken, C ve CE için 21 olarak belirlenmiştir.

B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

B sınıfı ehliyet ile otomobil, kamyonet, traktör, motor bisiklet ve ATV araçları kullanılabilir. Eğer B sınıfı ehliyeti olan biri otomatik vites araç kullanmak isterse bir sürücü kursuna başvurmalıdır. Bu sınıf ehliyet için 18 yaşını doldurmak ve en az ilkokul mezunu olmak gerekir. B sınıfı ehliyet almak isteyenlere bunun maliyeti 2022 yılında 5000 TL civarıdır.

Yeni, M Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

Yeni, M sınıfı ehliyeti moped diye adlandırılan 2, 3 ve 4 tekerli motorlu bisikletleri kullanacak olanlar alır. M sınıfı ehliyet ile sadece bu araçlar kullanılabilir. Geçerlilik süresi 10 yıl olan bu sınıf ehliyeti almak için en az 16 yaşında olmak gerekir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.