Şahin Bey Hangi Cephede Savaşmıştır?

Şahin Bey Hangi Cephede Savaşmıştır?
Türk tarihinde önemli bir yere olup aynı zaman Gaziantep'in savunmasında liderlik eden Şahin Bey ile ilgili merak edilen tüm detayları sizler için hazırladık. İşte detaylar...

Şahin Bey Kurtuluş Savaşı sırasında Gaziantep Savunması’na liderlik etmiş bir askerdir. Şahin Bey’in askerlik hayatı boyunca savaştığı cepheler ve savaşlar:

  • Yemen
  • Trablusgarp
  • Balkan Savaşları’nda Çatalca Cephesi
  • I. Dünya Savaşı’ndan önce Galiçya Cephesi
  • Sina ve Filistin Cephesi
  • Gaziantep Savunması

Şahin Bey Kimdir?

Şahin Bey Kurtuluş Savaşı sırasında Türk devrimcileri tarafından Gaziantep’te görevlendirilmiş bir askerdi. Aslen Türk olan Şahin Bey, Mehmed Said, Gaziantep’in Bostancı mahallesinde Ayyuş Hanım ile Abdullah Efendi’nin oğulları olarak dünyaya gelmiştir. Babası o çocukken ölen Şahin Bey Dayısı tarafından büyütülmüştür. 1902 yılında Zeynep Hanım ile evlenmiş ve Mehmet Hayri ile Mehmet Said adlı iki oğlu olmuştur.

Şahin Bey Kurtuluş Savaşı’nda Ne Yapmıştır?

Şahin Bey Kurtuluş Savaşı’nda ve öncesinde Fransızlara karşı savaşmıştır. Bu yüzden 1919 yılı İtilaf Devletleri’ne karşı yürütülen Türk Devrimi açısından ve Şahin Bey açısından önemli bir yıldı. Mustafa Kemal Anadolu’da bir mücadele başlatıyor ve Şahin Bey’in evim dediği memleketi Fransızlar tarafından kuşatılmıştı. Şahin Bey devrim ruhuna katılmaya karar verdi ve yerel devrimcilerin lideri oldu.

Silah arkadaşlarının Maraş ilinde yaptığı gibi Gaziantep’i Fransız Ordusu’ndan kurtarmayı umuyordu. Bu amaçla 26 Mart 1920’de Kilis’ten çıkıp Ayıntap’a yönelen Fransız ordusunun öncü kuvvetlerini yöneten Charles Joseph Edouard Andréa’nın kuvvetlerine saldırdı. Savaş, Türklerin bastırmasıyla Fransızların aleyhine sürse de ana Fransız kuvvetlerinin bölgeye sevkiyle bir yenilgiye dönüşmüştü. Şahin Bey yine de onlarla savaşmaya karar vermiş ve Andréa’nın kuvvetlerini Elmalı Köprüsü’nde durdurmayı başarmıştı. 28 Mart’ta silah arkadaşları ve kendisi Andr!a’nın Ayıntap şehrine girmeleriyle birlikte öldürüldü.

Şahin Bey’in Osmanlı Ordusu Yılları Nasıl Geçmiştir?

1899 yılından itibaren Şahin Bey, Osmanlı Ordusu’nda aktif bir rol oynamış ve birçok savaşta yer almıştır. Yemen’e gönderilmiş ve orada bölgeyi Osmanlı’dan almaya çalışan yerel şeyhlere karşı savaşmıştır. Şahin Bey ve silah arkadaşlarının çabaları I. Dünya Savaşı’ndan sonra Yemen’in kontrolü açısından Osmanlı İmparatorluğu’na yardım niteliğinde olmuştur.

Sonra, 1911 yılında gönüllü olarak Trablusgarp Savaşı’na katılarak İtalyanlara karşı savaşmıştır. Osmanlılar için başlangıçta zafer yakınmış gibi gözükmesine rağmen savaş İtalyanların kazanmasıyla sona ermiştir. Bu savaşın kaybıyla Osmanlı Kuzey Afrika’daki varlığını tamamen sonlandırmıştır. Bu yenilgiden sonra hayal kırıklığına uğrayan Şahin Bey İstanbul’a dönmüş ve ordu hemen onu Balkanlar’a göndermiştir. Şahin Bey’i orada da bir yenilgi bekliyordu; çünkü Osmanlılar Avrupa’daki tüm varlıklarını ve haklarını kaybetmişti.

Şahin Bey’in Batı cephesinde dönüşü Osmanlılar’ın I. Dünya Savaşı sırasında İttifak Devletleri tarafında dünya savaşına girmesiyle olmuştur. Galiçya’ya İmparatorluğun müttfefiklerine yardım etmek için gönderilmiştir. 1917 yılında Sina Cephesi’nin konuşlandığı Filistin cephesine gönderilmiştir. Şahin Bey orada da yenilgiyle karşılaşmıştır; çünkü Alman-Osmanlı tarafı Filistin cephesinde de kaybetmiştir. Bu savaş sonunda İngilizlerin elinde bir savaş esiri olmuş, 1919 yılına kadar serbest bırakılmamıştır.

Şahin Bey Nasıl Öldü?

1919 yılında memleketine dönen Şahin Bey Osmanlı Devleti’nin bir temsilcisi olarak Kilis-Gaziantep yolunda konuşlanmıştır. Savaşın kaybedilmesi ardından gerçekleşen milli mücadeleye yine bu bölgede katılan Şahin Bey Fransız Andréa’nın kuvvetleri tarafından öldürülmüştür.

Güney Cephesi kahramanları kimlerdir?

Güney Cephesi, Kurtuluş Savaşı’nda Ayıntap (Gaziantep), Maraş ve Urfa’nın oluşturduğu cephedir. Maraş’ta ilk direniş Sütçü İmam’ın kadınlara sarkıntılık eden bir Ermeni askere saldırmasıyla başlamıştır. Şahin Bey Gaziantep lideri olmuştur ve Urfa’da da halihazırda milli mücadeleye katılan halkın örgütlülüğü Ali Saip Bey’in Jandarma komutanı olarak atanmasıyla hızlanmıştır ve Fransızlar sonuçta cepheden çekilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.