Gaziantep'te ayakkabı fiyatlarının artması ile birlikte insanlar ayağındaki ayakkabıları daha özenli kullanmaya ve tamir ettirmeye başladı.

Gaziantep'te ayakkabı fiyatlarının artması ile birlikte insanlar ayağındaki ayakkabıları daha özenli kullanmaya ve tamir ettirmeye başladı.
Art arda gelen zamlar ve yükselen enflasyondan ayakkabı sektörü de vatandaş da nasibini aldı. Ayakkabı fiyatlarının artması ile birlikte insanlar ayağındaki ayakkabıları daha özenli kullanmaya ve tamir ettirmeye başladı. Dolabına bir yenisini eklemekte zorlanan vatandaş, kışı atlatmak için bu kez de ayakkabı tamircilerine sarıldı.

Günümüzde birçok meslek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, alım gücünün düşmesi ve vatandaşların ekonomik anlamda zorlanmaları, bazı mesleklere olan ilgiyi daha da artırmaya başladı. Ekonomideki dalgalanma ve alım gücünün düşmesi sonrası en büyük ilgiyi şu sıralar ayakkabı tamircileri görüyor.

‘AYAKKABI TAMİRİNE İLK DEFA BU KADAR YÜKSEK TALEP VAR’

Yüksek fiyat nedeniyle yeni ayakkabı almakta zorlanan vatandaşlar, eski ayakkabılarını, ayakkabı tamircilerinde onararak kullanmaya devam ediyor. Gaziantepli ayakkabı tamir ustaları, son yıllara göre tamir işlerinde oldukça artış yaşandığını belirterek, en çok ayakkabı boyası ve taban değişim işlemini yaptıklarını söylediler.

Kış aylarında, tamir gibi sektörlerde yoğunluğun oluşmaya başladığını ve işlerinin açıldığını söyleyen Ayakkabı Tamircisi Mehmet Yılmaz, “Eskiden insanlar ayakkabıları yırtılınca hemen yenisini alıyordu şu anda öyle bir durum neredeyse söz konusu değil. Önceden 100 ve 200 TL arasında seyreden spor ayakkabı fiyatları şu an azami 400 TL’den başlıyor diyebilirim. Bot ve kışlık ayakkabılarda da durum maalesef aynı şekilde ilerliyor. Kış günü işlerde artışın olması bizim sektöre göre aslında normal ancak insanların ayakkabı tamirine daha fazla yönelmeye başladığı ise bir gerçek. İlk defa bu kadar ayakkabı tamirine yüksek talep var” ifadelerini kullandı.


‘VATANDAŞA DAHA KARLI VE MANTIKLI GELİYOR’

Ayakkabı Tamircisi Yılmaz, önceden ayakkabı tamirine gelen müşterilerin dar gelirli kesimlerden olduğunu ancak değişen ekonomi dolayısıyla şu anda her kesimden insanın ayakkabı tamirine geldiğini ifade etti.

Eskiyen ve yıpranan ayakkabıları tamir ettirmenin günümüz ekonomisinde yeni ayakkabı almaktan daha mantıklı olduğunu dile getiren Yılmaz, “Vatandaşlar ayakkabılarını getiriyor; ayakkabıyı kalıba alıyoruz, boyasını yapıyoruz, demliyoruz, öyle daha çok işlerine geliyor. Gençlerimiz ayakkabıda ufak bir yıpranma olsa hemen atıyorlardı ama şimdi o durumda ortadan kalktı. Ayakkabısının her tarafını yaptırıyorlar. En kötü spor ayakkabısı şu an 300 TL, tamir ücreti ise en düşük 30 TL, vatandaşa bu daha karlı ve mantıklı geliyor” dedi.


‘MECBUREN YENİSİNİ ALIYOR’

Vatandaşların yeni ayakkabıları lüks olarak değil tamamen mecburen aldıklarını söyleyen Ayakkabı Tamircisi Mehmet Yılmaz, “Ayakkabının oluru kalmadı ise vatandaş son çare olarak parasına kıyıyor ve mecburen yenisini alıyor. Artık neredeyse kimse marka ayakkabıları giyemiyor dediğim gibi tamire rağbet arttı. Ayakkabı tamircileri olarak yırtık, sökük ne varsa yapıyoruz ücretler ise ayakkabıya yaptığımız tamire göre değişiyor. İnsanlar yeni ayakkabı almakta zorlandıkları için tamire verdikleri para gözlerine gelmiyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.