Hindistan’ın İslam ile Tanışması Hangi Halife Döneminde Olmuştur?

Hindistan’ın İslam ile Tanışması Hangi Halife Döneminde Olmuştur?
Nüfusu ve dünya kültüründe ki yeri ile özel ülkelerden olan Hindistan, bir çok farklı dine ev sahipliği yapıyor. Sizde Hindistan’ın islam ile tanışması hangi halife döneminde olmuştur? diye merak ediyorsanız işte detaylar...

Hindistan kültürel ve etnik yapısıyla birçok uygarlığı ve dini beraber yaşamış halen de yaşamakta olan bir ülkedir. Hindistan’ın İslam ile tanışması Ebu'l-Abbas el-Velid Bin Abdülmelik Bin Mervan yani Emevilerin 6. halifesi olan 1. Velid döneminde olmuştur. 1. Velid hükümdarlığı sırasında Hindistan’da Sind yani şimdiki Pakistan’ın 4 eyaletinden birisi olan bölgeye doğru genişledi. İslam’ı bu topraklarda hoşgörü ile anlattılar ve din değiştirmek istemeyen halkı zorlamadılar. Hindistan’ın İslam ile tanışması 1. Velid döneminde olsa da asıl etkili kişi kuşatmayı yapan Muhammed bin Kasım’dır.

Hindistan’da İslamiyet’i Kim Yaydı?

Hindistan halkının yaklaşık yüzde 15 ‘i yani 173 milyonluk kısmı Müslümandır. İslam ile ilk tanışma yedinci yüzyılda Arap tüccarları sayesinde olsa da Hindistan’da İslamiyet’i yayan topluluk Türklerdir. Gazneli Mahmud diğer adıyla Mahmud Gaznevi Hindistan’ın kuzeyini garanti altına aldıktan sonra 1001-1027 yılları arasında İslamiyet’i yaymak için tam 17 sefer düzenlemiştir.

Gazneli Mahmud Kimdir?

Gazneli Mahmud Gazne Devleti sultanlarındandır. 2 Kasım 971 de doğan Gazneli Mahmud, 998 yılında yani 27 yaşında hükümdarlığa başlamıştır. Babası Türk asıllı bir komutandır, annesi ise Fars hanedanına bağlı bir prensestir. Mahmud Gaznevi 1030 yılında vefat etmiştir. Yaşamının çoğunu savaş meydanlarında geçiren sultan verem hastalığına yakalanmış ve birkaç yıl içinde doğduğu topraklarda gözlerini yummuştur. Hükümdarlığı süresince devletin topraklarını olabildiğince genişleten Mahmud Gaznevi ‘nin devletin kuzeyini evlilik yoluyla garanti altına alıp güneye Hindistan’a yaptığı seferler İslamiyeti yayması açısından önemlidir.

Hindistan’daki Müslümanların Mezhebi Nedir?

Hindistan halkı 1974 ‘ten beri laiklikle yönetilen bir ülke olmasına rağmen son yıllarda görünen Sikh radializmi ülkenin dini ve kültürel açıdan bölünme sinyallerini vermeye başlamıştır. Hindistan’da bulunan Müslümanlar yıllar boyunca İsmiali Şii etkisi altında kalmışlardır. Şu zamanki sayılara göre Şiilik olduğu kadar Sunni ve Hanefi Müslümanlar da çoktur.

Hindistan’daki İlk Cami Nerede Yapılmıştır?

Hindistan’daki en eski cami Kerala’da bulunan Çeraman Cuma Mescidi’dir. Malik Bin Dinar tarafından 629 yılında yapılmıştır. Yaklaşık olarak Hindistan’ın 1. Velid tarafından İslam’ın anlatılması zamanlarına denk gelir. Çeraman Cuma Mescidi aynı zamanda dünyanın en eski ikinci cuma mescididir. Daha sonra birçok cami yapılsa da en bilinenleri Bombay’de bulunan Hacı Ali Dergahı, Delhi’de bulunan Delhi Cuma Camisidir. Dizi ve filmlere de konu olan bu iki mescit turizm açısından önemli bir yerde tutulmaktadır.

Hindistan Halkı Hangi Dine İnanır?

Hindistan etnik ve kültürel farklılıklara sahip olduğu kadar din farklılıklarını da barındıran bir toplumdur. Hindistan halkı hangi dine inanır sorusunun cevabı da bu yüzden çok çeşitlidir. Hinduizm yüzde 79.8 ile ülkede en sık görülen dini inançtır. İkinci sırada olan İslam yüzde 14.2, üçüncü sırada olan Hristiyanlık yüzde 2.3 tür. Son yıllarda adından çokça söz ettiren Sikh inanışı ülkenin yalnızca yüzde 1.7 sinde görülmesine rağmen yaklaşık 20 milyon kişiye tekabül ediyordur. Budizm, Jainizm gibi dinler de görülmektedir.

Müslüman Nüfusunun En Yüksek Olduğu Ülkeleri Nerelerdir?

İslam dünyanın en çok inanılan ikinci dinidir. Yaklaşık dünyanın yüzde 23’ü Müslümanlardan oluşur. Müslüman nüfusunun en yüksek olduğu yerler Çin, Balkanlar ve Rusya havzasıdır. Dünyadaki Müslümanların yüzde 60’ı Asya kıtasında bulunur. Endonezya yaklaşık 216 milyon Müslüman nüfusuyla dünyanın en çok Müslüman barındıran ülkesidir. Daha sonra sırayla Pakistan ve Hindistan gelir. Bu 3 ülke arasında en hızlı artış 1. Velid tarafından İslam ile tanışan Hindistandır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.