Sürekli Ayak Ağrıları Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Sürekli Ayak Ağrıları Hangi Hastalığın Belirtisidir?
Bir çok kesimin neredeyse sıkça yaşadığı ayak ağrıları yaşamı oldukça zorlayan rahatsızlıkların başında geliyor. Sizde sürekli ayak ağrıları ile araştırma yapıyor ve sürekli ayak ağrıları hangi hastalığın belirtisidir? diye soruyorsanız işte detaylar...

Sürekli Ayak Ağrıları birçok farklı hastalığın veya mekanik yaralanmaların belirtisi olabilir. Ayak deformiteleri, yanlış ayakkabı kullanımı, yaralanmalar, ayak mantarları, siğiller, tırnak deformiteleri gibi sebepleri örnek verebiliriz. Ayaklar ve bacaklar birbirleriyle iletişim halinde oldukları için bacaklarda oluşan yaralanma ve enfeksiyonlar da ayak ağrılarına sebep olup günlük hayatı etkiler. Sürekli ayak ağrıları çeken bir kişinin yaşam kalitesi düşer. Altta yatan kronik hastalıklar da olabilir. Örneğin konjenital (doğumsal/ doğuştan) kas hastalıkları, diyabet gibi...

Ayak Ağrısı Neden Olur?

Ayak kemikleri, kasları, tendonları ve eklemleri ile bir bütündür. Bu bahsettiğim alanlardaki en ufak bir hasar ayak ağrısına sebep olabilir. Ayak ağrılarının nedenlerine örnek olarak; kronik bir hastalıktan, ufak bir yaralanmaya kadar geniş bir aralığı olan nedenlerden en çok rastlanan spor yaralanmaları ve yanlış ayakkabı kullanımıdır. En yaygın görülen ayak deformitesi de halluks valgus olarak adlandırılan baş parmağın yana sapmasıdır; ki bunun sebebi de yanlış ve dar ayakkabı kullanımıdır. Gut hastalığında da ayak baş parmağı ağrısı oluşur. Özellikle geceleri artan bu ağrı kızarıklık, şişkinlik ve ısı artışıyla ayırt edilebilir. Birçok romatolojik hastalık da eklem ağrısına, böylece ayak ağrılarına sebep olabilir. Nasır, enfeksiyonlar, kırıklar da ayak ağrılarına neden olabilir.

Egzersiz ve Yürüyüşle Artan Ayak Ağrısı Sebebi Nedir?

Egzersiz ve yürüyüşle artan ayak ağrısının sebebi genellikle dolaşım sistemi problemleridir. Bu problem kalça, uyluk, bacak ve ayaklarda görülmekle birlikte dinlenmeyle ağrının geçtiği görülür. Damar tıkanıklıkları görülen bu hastalarda tıkanıklığa yol açacak problemleri ortadan kaldırmak gerekir. Bunları özetleyecek olursak sigara içenlerin sigarayı bırakması, diyabetli bir hastaysa kontrollerini aksatmaması, besin alımını sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmesi, hipertansiyonu olan hastaların kontrolde olmaları örnekleri verilebilir.

Sürekli Ayak Ağrısı Tedavisi İçin Evde Neler Yapılabilir?

Sürekli ayak ağrısı tedavisi için evde ve günlük yaşamda:

  • Tuzlu suda dinlendirme yapılabilir. Su sıcaklığı çok sıcak veya çok soğuk olmamalıdır.
  •  Ayaklar yüksekte tutulabilir; böylece kan basıncı düşürülmüş olur.
  • Düzenli ve tempolu bir şekilde günlük yürüyüşleri aksatmamak önemlidir.
  • En önemli sorunlardan biri olan yanlış ayakkabı kullanımını azaltıp, ortopedik ayakkabıları kullanmak gerekir.
  • Tırnak batmalarını önlemek için tırnakların zamanında kesilmesine dikkat edilebilir.
  • Ağrı kesici alınabilse de kullanılmadan önce doktora başvurulması önemlidir.

Ayak Tabanında Yanma Olması Neyi Düşündürür?

Ayak tabanında yanma olması birçok insanın yakındığı bir konu olmakla birlikte en sık 40-50 yaş arası yetişkinlerde görülür. Sürekli ayak ağrılarına da dönüşen bu yanmaların birçok sebebi vardır. Örneğin:

  • Yaralanmalar,
  • Diyabete sahip hastalarda görülebilen nöropati,
  • Mantar ve alerjiler,
  • Sigara, alkol, obezite vb. çevresel faktörler …

Ayak Ağrısı İçin Yapılabilecek Egzersizler Nelerdir?

Ayak ağrısı genel anlamıyla multisistemik bir bulgu olabildiği gibi yaralanmalarda da görülebilir. Aşırı egzersize maruz kalmış kişilerde de ağrı izlenebilir, tam tersine sedanter (kısıtlı hareketlerle yaşama) yaşayan insanlarda da yoğun ağrılar olabilir. Bu yüzden günlük düzenli yapılabilecek bazı egzersizler ayak ağrısını azaltabilir. Tabi ki bu hareketleri yapmadan önce bir uzman doktora danışılması ve fizyoterapistlerden fikir alınması gerekir.

Ayak ağrısı için yapılabilecek egzersizlere örnek olarak günlük düzenli ve tempolu yürüyüşlere başlanmalıdır, kişinin kendisini zorlamadan kaslarını kuvvetlendirmesi için bu gereklidir. Ayak bileklerinin rotasyonuna dayanan egzersizler de yorgunluğu alıp kan akışını hızlandırır. Vücutta yorgunluktan dolayı birikmiş olan laktik asiti böylece damarlar yoluyla uzaklaştırabiliriz. Tendon ve kasları esnetmek de bir diğer egzersiz yöntemi olabilir.

Ayak Ağrısı ve Rahatsızlıkları İçin Hangi Doktora Gidilir?

Ayak ağrısı ve rahatsızlıkları için bir Ortopedi ve Travmatoloji uzmanına gidilmesi lazım. Doktor buradan sonra hastayı ek rahatsızlıkları için başka branşlara yönlendirebilir. Sürekli ayak ağrıları olan hastalar genelde bu ağrıları çok dikkate almasa da önemli sistemik hastalıkların bulguları olabileceğinden rahatsızlıkları artmaya devam ederse doktora başvurmalılardır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.